Slivova marmelada brez sladkorja

Morda vas zanima

- Oglas -

Slive so sladko in sočno sadje, ki bogatijo naš jedilnik od poletja do jeseni. Imajo veliko pomembnih vitaminov  (A,C in E) in mineralov (kot so železo, kalcij, kalij, cink..), poleg tega pa tudi na naraven način uravnavajo našo prebavo. Kako jih shraniti za dni, ko svežih sadežev ni na razpolago. Skuhajmo si marmelado, in to brez sladkorja, ki bo prav tako okusna kot sveže slive. Za hitrejše zgoščevanje uporabimo kislo jabolko, če imate pa radi bolj sladke marmelade, ji dodajte nekaj suhih sliv ali datljev.

Sestavine

  • 1 kg zrelih sliv
  • 2 jabolki
  • 1 neškropljena limona
  • 2 g soli

Postopek

1Slive operemo, dobro posušimo in narežemo na majhne koščke.  Jabolki prav tak operemo in narežemo na kocke. Limoni najprej naribamo lupinico, nato iz nje stisnemo sok.

2Narezano sadje damo v večjo skledo,  prelijemo z limonin sokom, dodamo še lupinico in dobro premešamo. Pustimo počivati eno uro v hladilniku.

3Sadno mešanico prestavimo v blender in zmiksamo v gladek pire. Če ga nimamo, zmiksamo s paličnim mešalnikom ali spasiramo.

5Sadno kašo prestavimo v večji lonec in ob stalnem mešanju kuhamo do vretja. Dodamo še sol. Brez skrbi soli v marmeladi ne boste čutili, bo pa poudarila sadni okus.

6Pustimo vreti še 15 minut, preizkusimo, če je marmelada dovolj gosta (kanimo jo na hladen krožnik in če steče, jo še nekaj časa kuhamo).

8Ko je dovolj gosta, jo prelijemo v manjše, sterilizirane kozarčke. Nalijemo do roba, da v kozarčkih ne ostane nič zraka. Dobro zapremo, pokrijemo in počasi ohlajamo. Naredil se bo vakum, to bomo slišali z rahlim pokom.

Nasvet

9Slivovi marmeladi lahko med kuhanjem dodamo tudi kakšno začimbo. Na primer cimet, klinčke, rumovo ali vaniljevo esenco.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi