Božični tiramisu

Znam svetuje

Če obožujete to odlično italijansko sladico, jo pripravite tudi v božični obliki – videti bo kot božično deblo, dobra bo kot tiramisu.

Sestavine

Testo

  • 4 jajca
  • 100 g sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 100 g moke
  • 20 g jedilnega škroba
  • ščepec soli

Mascarponejeva krema

  • 165 g sira mascarpone
  • 200 ml smetane za stepanje
  • 2 rumenjaka
  • 60 g sladkorja
  • 25 ml vode
  • 3 lističev želatine

Dodatek

  • 2 dl črne kave
  • 2 žlici nesladkanega kakava v prahu
  • 100 g temne čokolade

Postopek

1Ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake in 70 g sladkorja penasto stepamo toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi in rumenjaki spremenijo barvo v svetlo rumeno. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v čvrst sneg. Med stepanjem jim dodamo še preostali sladkor, ki smo ga zmešali z vaniljevim sladkorjem. Sneg spustimo na jajčno kremo in na vse skupaj presejemo moko s škrobom. Rahlo premešamo.

2Pečico predgrejemo na 200°C, pekač obložimo s peki papirjem in nanj namažemo testo na približno 1 cm debeline. Testo pečemo 10-12 minut v srednji legi. 

3Po delovni površini razgrnemo veliko serveto in jo potresemo s sladkorjem v prahu. Vročo biskvitno ploščo zvrnemo na to podlago in previdno odstranimo papir. Biskvit, s pomočjo servete, rahlo zavijemo in pustimo, da se ohladi.

4Medtem ko se biskvit hladi, pripravimo mascarponejevo kremo. Želatino namočimo v hladno vodo. Sladko smetano čvrsto stepemo in jo shranimo v hladilniku.

5V kozico damo vodo in sladkor in segrevamo, da se sladkor popolnoma stopi. Odstavimo z ognja in primešamo ožete lističe želatine. Dobro zmešamo, da se želatina popolnoma stopi.

6V skledo damo dva rumenjaka in stepamo pri najvišji hitrosti z električno metlico, postopoma dolivamo sladkorni sirup. Stepamo nekaj minut, da se krema popolnoma ohladi. Najprej dodamo mascarpone, nato pa če stepeno sladko smetano. Nežno zmešamo, da dobimo enotno kremo.

7Hladen biskvit odvijemo in dobro namočimo s kavo. Na biskvit enakomerno namažemo 2/3 kreme. S pomočjo folije ga ponovno zavijemo v rolado in postavimo za pol ure v zmrzovalnik.

8Čokolado stopimo v vodni kopel in jo tanko namažemo na peki papir. Ko je čokolada še mehka, zavijemo v rolo in za nekaj minut postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi.

9Ko se rolada ohladi, jo previdno odvijemo iz folije in postavimo na pladenj. Premažemo jo s preostalo kremo. Iz hladilnika vzamemo še rolico s čokolado in počasi odvijamo. Ko bomo rolico odvijali, se bo čokolada lomila in tako bomo dobili nekakšno čokoladno lubje, ki ga previdno lepimo na kremo. Rolado postavimo v hladilnik za 2 uri, da se ohladi in se krema do konca strdi. Za konec še potresemo s kakavom in okrasimo z božično dekoracijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite