Lovor v oljčnem olju

Znam svetuje

Lovor v oljčnem olju je aromatično in zdravo olje, ki ga lahko pripravite doma s pomočjo svežih lovorovih listov in kakovostnega, hladno stiskanega oljčnega olja.

Poleg izjemnega okusa je lovorovo olje znano tudi po svojih zdravilnih učinkih. Vonj in okus lovorja se prenesejo v olje, kar omogoča, da ga uporabite v številnih kulinaričnih jedeh. Prav tako ga lahko uporabljamo kot  masažno olje, saj pomaga pri revmatičnih bolečinah, deluje tudi kot razkužilo in uničuje glivice.

Lovorovi listi so bogati z antioksidanti, protivnetnimi spojinami in drugimi koristnimi hranili, ki lahko pozitivno vplivajo na vaše zdravje. Antioksidanti pomagajo pri boju proti prostim radikalom, protivnetne lastnosti pa lahko zmanjšajo vnetja v telesu.

Poleg tega lahko lovorovo olje koristi prebavnemu sistemu, izboljšuje apetit ter lajša prebavne težave, kot so napenjanje, krči ali prebavne motnje deluje antimikrobno ter ima pomirjevalne učinke.

Vonj in aroma lovorovega olja lahko imata pomirjevalni učinek na telo in um. Lahko pomaga zmanjšati stres, napetost ter spodbuja sprostitev.

V tem preprostem receptu vam bomo pokazali, kako narediti lastno lovorovo olje. Z le nekaj sestavinami in nekaj časa lahko ustvarite okusno in zdravo olje, ki bo obogatilo vaše kulinarične stvaritve.

Sestavine za lovor v oljčnem olju

  • 25-30 svežih lovorovih listov, če nimate svežih, uporabite posušene
  • 250 ml ekstra deviškega oljčnega olja

Postopek

1Lovorove liste temeljito operemo in narežemo na manjše koščke.

2V manjšo steklenico ali steklen kozarec nalijemo oljčno olje.

3Dodajmo sveže lovorove liste in tesno zapremo s pokrovom.

4Steklenico postavimo na suho in temno mesto ter jo pustimo, da se lovorovi listi marinirajo v olju vsaj 10-14 dni. Vmes jo nekajkrat pretresemo. Med tem časom se okus lovorja prenese v olje.

5Pred uporabo olje precedimo, da odstranite lovorove liste, lahko jih pa pustimo v olju za dekorativni učinek.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite