Kakijev kis je eno samo zdravje. Zakaj ga tako hvalimo? Če pa je nekoč veljal celo za sadež bogov. Poln je vitaminov, mineralov, antioksidantov in vlaknin.
Njegovi pozitivni učinki naj bi bili dokazani tudi pri težavam s kožo in hujšanjem. Kaki krepi imunski sistem, izredno se izkaže glede prebave in presnove. Je naravni čistilec jeter in ledvic. Če je le možno, ga uživajte vsak dan. Svežega, posušenega, v marmeladi in celo kot kis.
Sestavine za kakijev kis
- 2 l vode
- 100 g sladkorja
- 100 g suhega kakija
ali
- 1 l vode
- 300 g sladkorja
- 500 g svežega kakija
Postopek s suhim kakijem
1Ob uporabi suhega kakija najprej zavremo 2 litra vode ter dodamo in raztopimo sladkor.
2Suh kaki damo v stekleno posodo oziroma posodo, v kateri bomo kisali, in prelijemo s sladkano vodo. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in imamo na sobni temperaturi.
3Čez tri tedne kis precedimo in prelijemo v čisto steklenico.
Postopek s svežim kakijem
1Sveže kakije narežemo v posodo kot jabolka in malce pretlačimo.
2Prelijemo z vodo, v kateri smo raztopili sladkor, ter pokrijemo z gazo. Kaki naj bo ves čas potopljen v vodi. Kakijev kis lahko delate po enakem postopku kot jabolčnega.