Liker iz japonskih nešpelj

Znam svetuje

Liker iz japonskih nešpelj, za katerega vam izdamo recept, je pravzaprav liker iz koščic tega nadvse zanimivega sadeža.

Sestavine za liker iz japonskih nešpelj

  • 400 g koščic japonske nešplje
  • 500 ml 96° alkohola
  • 1 liter vode
  • 500 g sladkorja
  • 1 cimetova palčka
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja

Postopek

1Koščice dobro očistimo vseh ostankov sadja in jih nekaj dni sušimo v senci.

2Pretresemo jih v velik steklen kozarec, dodamo cimetovo palčko in prelijemo s čistim alkoholom. Pri tem moramo biti pozorni, da so pokrite prav vse koščice.

3Kozarec pokrijemo in za mesec dni postavimo v temen prostor. Vsaj enkrat na dan ga dobro pretresemo.

4Po enem mesecu skuhamo sirup. Vodo zavremo, vanjo stresemo sladkor in vaniljev sladkor in kuhamo toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi.

5Sirup ohladimo, alkohol s koščicami precedimo in ga zlijemo k sirupu.

6Liker prelijemo v čiste, sterilizirane steklenice in jih neprodušno zapremo.

7Po enem tednu preverimo, če se je na dnu nabrala usedlina, v tem primeru ga še enkrat precedimo skozi gazo ali tetra plenico.

8Da bo liker dokončno pripravljen, je potrebno počakati še približno dva meseca.

9Če smo liker prelili v lepe, okrasne steklenice, je več kot primeren za božična darila.

Če te zanima …

Japonska nešplja (Eriobotrya japonica) je precej neobičajna rastlina, saj cveti pozno jeseni, dozori pa v naslednjem letu pomladi ali zgodaj poleti. Vsekakor jo ne smemo zamenjati z nešpljo, ki je pri nas pogosta in zori jeseni, saj z njo nista v sorodu.

Majhni plodovi so podolgovate hruškaste oblike, rumene do svetlo oranžne barve, dolgi so od dva in pol do pet centimetrov. Lupina marelične barve prekriva sočno meso kiselkasto sladkega okusa. Okus je mešanica hruške, pomaranče in manga. Plod ima lahko od ene do celo 10 gladkih rjavih pečk (odvisno od sorte). Ko so plodovi prezreli, njihova kožnata povrhnjica z lahkoto odstopi.

Njena domovina je Kitajska, vendar jo na Japonskem gojijo že več kot 1000 let. Iz Kitajske so se po svilni cesti preselile vse od Bližnjega vzhoda do Sredozemlja in Portugalske, kjer so omenjene že v 15. stoletju.

Japonska nešplja  je prilagojena na toplo podnebje, poleg tega pa cveti pozno jeseni oziroma zgodaj pozimi. V Sloveniji je japonske nešplje mogoče gojiti le na Primorskem, v celinskem delu države je to sicer mogoče, vendar le, če rastlino zavarujemo pred zimo.

Plodovi japonske nešplje vsebujejo veliko pektina, zato se iz njih kuha marmelada, želeji in dodaja različnim jedem. Italijani  iz japonske nešplje delajo Nespolino, to je liker iz koščic japonske nešplje, ta liker nekoliko spominja na Amaretto, dobro znam liker iz mandljev.  

Nespolino se pripravlja iz koščic, tako da, če imate to sadje, prihranite koščice za ta odličen liker s katerim lahko tudi dodajamo aromo različnim sladicam.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite