Aronija in banana v marmeladi

Znam svetuje

Aronija in banana v marmeladi, kombinacija teh dveh sadežev da posebno fino, mazljivo marmelado.

Aronija ima značilen, rahlo kiselkast okus, medtem ko so banane slajše. Kombinacija teh dveh okusov lahko ustvari izjemno uravnotežen okus marmelade.

Aronija ima intenzivno temno barvo, ki lahko marmeladi doda lep videz in globok odtenek. Skupaj z rumenim odtenkom banan lahko ustvari privlačno barvno kombinacijo.

Aronija je znana po visoki vsebnosti antioksidantov, kar lahko izboljša antioksidativne lastnosti marmelade. Antioksidanti so koristni za zaščito celic pred oksidativnim stresom.

Zaradi naravne sladkosti banan lahko zmanjšaš količino dodanega sladkorja v marmeladi, hkrati pa ohraniš sladek okus.

Poskusite eksperimentirati s razmerji in dodajanjem drugih sestavin, kot so limonin sok ali vanilja, da dosežete popoln okus. Marmelada aronije in banane bi zagotovo bila odlična popestritev zajtrka.

Sestavine za aronijo in banano v marmeladi

  • 30 dag jagod aronije
  • 80 dag olupljenih banan
  • 2 neškropljeni limoni ali limeti
  • 600 g sladkorja
  • 2 dcl vode

Postopek

1Jagode aronije nežno operemo, pri tem pazimo, da jih ne zmečkamo.

2Damo jih v posodo, prelijemo z vodo – naj gleda dobra dva prsta čez aronije in pustimo, da se kakšnih 10 minut kuha na srednjem ognju.

3Olupljene banane narežite ter jih pokapljajte s sokom limon, da ne potemnijo. Pokuhane jagode aronije zmečkamo z vilicami, jim dodamo sladkor in naribano limonino lupinico.

4Ko se sladkor raztopi, dodamo banane, jih prav tako zmečkamo z vilicami in zmes kuhamo na zmernem ognju še naprej. Peno, ki nastaja med kuhanjem, odstranjujemo.

5Po 1 uri kuhanja poskusimo, ali je marmelada že pripravljena. Kapljico kanemo na krožnik iz p0orcelana, ki smo ga prej v ta namen dali v hladilnik, in če se kapljica zgosti in je elastična, lahko prenehamo s kuhanjem marmelade. Če je potrebno, pa kuhamo še malo.

6Poskusite jo in po želji dodajte še limoninega soka ali citronke.

7Vročo marmelado nalijemo v steklene, sterilizirane kozarčke, dobro jih zapremo, za 10 minut obrnemo na glavo ter zatem pokrijemo z odejo in pustimo, da se ohladijo.

8Hranimo jo v suhem in temnem prostoru.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite