Pečenka Štefani

Znam svetuje

Gospa med pečenkami ostaja pečenka Štefani, ki jo prepoznamo po tem, da je v njeni sredini kuhano jajce.

Pečenka Štefani je klasika dunajske kuhinje, nastala pa je kot posvetilo belgijski princesi Stephanie Louise Adrienne de Beauharnais (1837–1900), znani tudi kot Stéphanie von Hohenlohe, ki je bila poročena z avstro-ogrskim prestolonaslednikom Rudolfom Habsburškim. Pečenka je posebna, ker je pripravljena iz mletega mesa, oblikovanega v štruco in zatem pečenega v pečici.

Po končani peki vedno pustimo pečenke, tudi pečenko Štefani, počivati, preden meso narežemo. Dovolimo, da se sokovi enakomerno porazdelijo in pečenka ohrani sočnost.

Pri rezanju uporabite oster nož in poskrbite, da rezine niso predebele. To bo omogočilo enakomerno porazdelitev okusa.

Majhne skrivnosti odlične priprave

Najboljša je mešanica enakega dela govejega in svinjskega mesa, po možnosti dvakrat mleta. Izberemo pleče, ker je prepredeno z maščobo in tanko plastjo veziva ter zato naredi pečenko bolj mehko, nežno in sočno. Meso naj ne bo mrzlo, ampak segreto na sobno temperaturo.

Prav tako je pomembno, da v pekač pred peko dolijemo tekočino (jušna osnova ali voda). Naj bo tekočine za prst visoko. Nikar ne pozabimo pečenke zalivati z lastnim sokom med peko. Med peko pečenko pokrijemo z alufolijo in jo 20 minut pred koncem odkrijemo, da se še po vrhu lepo zlato rjavo zapeče. Če želimo dodaten okus, pa nanjo pred peko po vrhu položimo slanino ali jo ovijemo v svinjsko mrežico.

Za perfekcioniste bo pomembno, da bodo po rezanju pečenke ugledali simetrijo oziroma rumenjak prav na sredini jajca. To dosežemo tako, da jajca med kuhanjem, običajno prvih pet minut, nenehno nežno obračamo z žlico in tako osrediščimo rumenjak.

Pečenka štefani je odlična tudi na­slednji dan, ko se okusi še bolj povežejo. V hladilniku jo lahko hranimo do tri dni ali pa ostanke uporabimo za pripravo omake bolognjese, kot nadev v zvitkih ali pitah, kot prikuho v juhah …

Sestavine za pečenko štefani

 • 60 dag mletega mesa (pol govedine, pol svinjine)
 • 1 čebula
 • 2 stroka česna
 • 1 stara žemlja (kruh)
 • 1 čajna žlica peteršilja
 • ščepec majarona
 • 1 žlica olja
 • 3 kisle kumare
 • 6 jajc
 • poper
 • gorčica
 • sol
 • 1 žlica kisle smetane

Postopek

1Olupimo in sesekljamo čebulo, česen, peteršilj. V zmleto meso zamešamo 2 jajci, sol, poper, gorčico. Na žlici olja na hitro prepražimo čebulo, česen, peteršilj, majaron ter takoj zamešamo med meso. Pridamo v mleku namočeno in ožeto žemljo ter z roko premešamo. Počiva naj 15 minut.

2Medtem na trdo skuhamo 4 jajca, jih ohladimo v mrzli vodi in olupimo. Pečico segrejemo na 180°C.

3Podolgovat model namažemo z mastjo ali margarino, vanj razgrnemo polovico mesa in mu po sredini po dolgem naredimo vdolbino, v katero bomo položili jajca. Roke naj bodo med delom z mesom vlažne.

4Ko po sredini mesa položimo jajca, dodamo še po dolgem narezane kumare. Pokrijemo vse s preostalim mesom in še vedno delamo z vlažnimi rokami, saj bo tako meso gladko in se med peko ne bodo delale razpoke.

5Pečemo 45 minut.

6Pečenko namažemo s kislo smetano ali z maslom in jo pustimo še 5 minut v pečici.

7Ponudimo jo s pire krompirjem in z grahom ter ne pozabimo na lasten sok pečenke, s katerim bo pire krompir še boljši.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite