Pomarančni liker

Morda vas zanima

- Oglas -

Pomarančni liker je aromatičen, polnega okusa, skratka čudovit liker, ki ga pijemo predvsem v božičnem času in je lahko tudi izvirno božično darilo. Poleti lahko iz tega likerja pripravimo osvežujoč napitek, le dodamo mu mineralno vodo, led in sveže stisnjen pomarančni sok.

Za pripravo tega likerja uporabite bio pomaranče, katerih olupek ni obdelan z različnimi premazi, saj za pripravo tega likerja potrebujemo tudi olupke. Dobro jih umijemo in skrtačimo pod mlačno vodo.

Sestavine

  • 0,7 l prvovrstnega rafiniranega alkohola 96°
  • 8 velikih bio pomaranč
  • 1/2 cimetove palčke
  • 1 l vode
  • 800 g sladkorja
  • 5 nageljnovih žbic

Priprava

1Pomaranče osušimo in na tanko olupimo, najlažje bo kar z lupilcem za krompir. Če nam na olupku ostanejo beli deli, jih postrgamo z ostrim nožem. Ta beli del bi namreč zagrenil okus našemu likerju.

2Iz olupljeni pomaranč kar se da nežno iztisnemo sok.

3V večji stekleni kozarec s pokrovom damo olupke, stisnjen sok, nageljnove žbice, cimetovo palčko in zalijemo z alkoholom.

4Kozarec zapremo in dobro pretresemo.

5Kozarec postavimo za 14 dni v hladen in temen prostor. Vsakih nekaj dni ga močno pretresemo, da se bodo lažje sprostile aromatične snovi, pigmenti in eterična olja iz pomarančne lupine.

6Po 14 ih dnevih pomarančno raztopino precedimo skozi gazo. Lupinice dobro ožamemo.

7Pripravimo še sirup. Zavremo sladkor z vodo, večkrat premešamo. Vre naj 10 minut, da se sladkor popolnoma raztopi. Pustimo, da se sirup ohladi.

8Prilijemo ga k alkoholnim pomarančam, dobro premešamo, pustimo nekaj časa in ga nato nalijemo v čiste steklenice.

Nasveti

9Dobro jih zapremo in postavimo v hladilnik ali temen, hladen prostor. Če želite res pravi okus in aromo, ga pustimo odležati kakšen mesec.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad