Pred vami je 11 jedi s čemažem – juha, omleta, rižota, špageti, pesto, polpeti, zrezki, rezanci in pire, v katerih je obvezna sestavina, seveda, čemaž ali divji česen.
Čemaževa kremna juha
Spomladi imamo na voljo, brez pretiranega truda in vrtnarjenja, res veliko izbiro prave super hrane, ki jo je treba samo nabrati. Takoj v začetku pomladi gozdovi zadišijo po česnu, saj poganja čemaž ali divji česen ali medvedov česen, kakor koli ga že imenujete. Naberite ga in si pripravite to okusno čemaževo kremno juhico.
Omleta s čemažem
Spomladanska omleta s čemažem je prava očiščevalna jed in tudi odličnega okusa. Čemaž umešamo z jajci in kislo smetano ter si privoščimo nasiten in beljakovin poln obrok.
Čemažev pesto z orehi in parmezanom
Pesto, ki je vsestransko uporaben in še zdrav za povrhu. Čemažev pesto z orehi in parmezanom je prava specialiteta, če je prav narejen. Ko namreč miksamo čemaž z orehi in parmezanom, moramo res počasi prilivati oljčno olje. V tem je vsa skrivnost.
Čemaževi polpeti
Čemaževi polpeti so prava poslastica. Pripravimo jih iz čemaža, mletega mesa in drobtin ter postrežemo z rižem. Seveda ni odveč spom niti, da je divji česen ali čemaž zelo podoben šmarnici in podlesku, ki sta strupena. Naj vas v skrivnost divje hrane uvedejo poznavalci.
Čemaževi rezanci
Čemaževi rezanci so tako enastavni za pripravo, hkrati pa tako dobri. V tem receptu se svežina čemaževih listov poveže z moko, jajci in maslom v okusno testo, ki ga narežete na rezance, hitro posušite in samo še skuhate.
Rižota s klobaso in čemažem
Spomladanska rižota, ki vas bo navdušila. Rižota s klobaso in čemažem je kremasta, malo pikantna in s prijetnim okusom dimljenega mesa, ki se lepo ujema z divjim okusom čemaža.
Domači ravioli s skuto in čemaževim pestom
Ravioli, ki jih naredite sami doma, so res posebni. Domači ravioli s skuto in čemaževim pestom so ujeli odličen okus pikantnega čemaževega pesta z nežnostjo skute, ki ji primešamo še gorgonzolo in orehe – poskusite jih.
Goveji zrezki s čemažem
Čemaž in govedina se prav rada družita v istem loncu, kar boste z receptom za goveje zrezke s čemažem ugotovili tudi sami. H kuhani govedini je čemaž kot pika na i, saj poudari okuse, da bi še krožnik polizali.
Čemažev pire
Za vse ljubitelje čemaža smo pripravili odličen čemažev pire, ki se najbolje združi s svinjino. Ko se kuha krompir, v mleku zavremo čemaževe liste in takšno mleko dodamo krompirju. Preprosto in učinkovito.
Špageti s pečenimi šparglji in pestom iz čemaža
Špageti s pečenimi šparglji in pestom iz čemaža so spomladanska delikatesa iz narave, ki ju v okusno jed povežejo še parmezan in orehi.
Čemaževe testenine
Čemaževe testenine so še ena poslastica, v kateri čemažu in parmezanu dodamo še pinjole, da bo jed res dobra, pa ne pozabite na tekočino, v kateri so se kuhale testenine.