Čemaževa juha s šampinjoni je preprosta, a izjemno okusna juha, ki navduši s svojo kremasto teksturo in bogatim okusom sveže popečenih gob.
Čemaž, ki je znan po svojem nežnem česnovem okusu, v kombinaciji s popečenimi šampinjoni ustvari popolno spomladansko juho, ki bo navdušila vse ljubitelje naravne hrane.
Sestavine za čemaževo juho s popečenimi šampijoni
- 250 g svežih šampinjonov, narezanih na rezine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula, drobno sesekljana
- 2 stroka česna, sesekljana
- 200 g svežega čemaža
- 1 krompir, olupljen in narezan na kocke
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 200 ml sladke smetane za kuhanje
- sol
- poper
- peteršilj za okras
Postopek
1V ponvi segrejte žlico oljčnega olja in dodajte narezane šampinjone. Pražite jih na srednjem ognju, dokler ne postanejo zlato rjavi in hrustljavi. Nato jih odstavite in prihranite za kasneje.
2V večjem loncu segrejte preostalo oljčno olje in prepražite sesekljano čebulo, da postane zlato rjava. Dodajte še sesekljan česen in pražite še minuto, da zadiši.
3Dodajte narezan krompir in prilijte zelenjavno jušno osnovo. Zavrite in kuhajte približno 15 minut, dokler krompir ni mehak.
4Svež čemaž operite in grobo sesekljajte. Dodajte ga v juho in kuhajte še 5 minut, da se okusi lepo prepletejo.
5Ko je juha kuhana, jo odstavite z ognja in s paličnim mešalnikom zmiksajte do gladke in kremaste teksture. Vmešajte sladko smetano in po okusu začinite s soljo in poprom.
6Preden juho postrežete, vanjo vmešajte popečene šampinjone ali pa jih dodajte kot okras na vrhu vsake porcije.
7Juho nalijte v krožnike, okrasite s svežim sesekljanim peteršiljem in postrezite s hrustljavim kruhom.
Nasvet
Juhi lahko dodate malo naribanega parmezana za še bolj bogat okus.