Doma narejena fiziološka raztopina

Znam svetuje

Doma narejena fiziološka raztopina se preprosto izdela iz sestavin, ki jih imate že v vaši kuhinji. Iz kuhinjske soli in vode.

Fiziološka raztopina pojasnjena

Fiziološka raztopina je raztopina, ki ima sestavo soli in drugih snovi, podobno kot te v naravni telesni tekočini. Pogosto je to raztopina natrijevega klorida (kuhinjska sol) v vodi, pri čemer je koncentracija soli prilagojena, da ustreza fiziološkemu okolju človeškega organizma. Standardna koncentracija natrijevega klorida v fiziološki raztopini je 0,9% (masnih delov soli v vodi).

Natrijev klorid je kemična spojina, ki jo sestavljata dva elementa: natrij (Na) in klor (Cl). Gre za enega najbolj znanih in pogosto uporabljanih anorganskih spojin v vsakdanjem življenju. Natrijev klorid je bolj znano ime za običajno kuhinjsko sol.

 • Natrij (Na): Je kemijski element, ki spada v skupino alkalnih kovin. Natrij je bistven elektrolit v človeškem telesu in igra ključno vlogo pri vzdrževanju ravnovesja vode in elektrolitov ter normalnem delovanju celic in živčnega sistema.
 • Klor (Cl): Je drugi element, ki sestavlja natrijev klorid. Je halogen in je ključnega pomena za vzdrževanje kislinsko-bazičnega ravnovesja v telesu ter delovanje želodca, ki ga uporablja za proizvodnjo klorovodikove kisline za prebavo hrane.

Fiziološka raztopina se uporablja v medicini, zlasti intravensko, da nadomesti ali vzdržuje normalno ravnotežje elektrolitov v telesu. Fiziološka raztopina se uporablja tudi za izpiranje ran, oči in nosu ter za pripravo in redčenje zdravil.

Zaradi podobnosti sestave s telesnimi tekočinami se fiziološka raztopina učinkovito absorbira in ne povzroča neželenih učinkov, zato je pogosto ključna za vzdrževanje zdravja in zdravljenje različnih stanj.

Fiziološka raztopina in njene koristi

Fiziološka raztopina, ki je sestavljena iz 0,9% natrijevega klorida v vodi, ima številne učinkovite koristi:

 1. Ohranjanje hidracije: Fiziološka raztopina se uporablja za ohranjanje hidracije pri ljudeh, zlasti pri bolnikih, ki ne morejo zaužiti dovolj tekočine ali imajo dehidracijo. Intravensko dajanje fiziološke raztopine pomaga obnoviti tekočinsko ravnovesje v telesu.
 2. Podpora elektrolitskemu ravnovesju: Elektroliti, kot so natrij, kalij, klorid in bikarbonati, so ključni za normalno delovanje telesa. Fiziološka raztopina vsebuje natrij in klorid v uravnoteženi koncentraciji, ki pomaga pri vzdrževanju elektrolitskega ravnovesja.
 3. Redčenje zdravil: Fiziološka raztopina se uporablja za redčenje in pripravo zdravil za intravensko uporabo. To je pomembno za zagotavljanje natančnega odmerka zdravil in varnost bolnikov.
 4. Izpiranje ran in ranljivih področij: Uporablja se za izpiranje ran, oči, nosu in ušes, saj je neškodljiva in podobna sestavi telesnih tekočin. Pomaga pri čiščenju in odstranjevanju tujkov ali umazanije.
 5. Dihanje in inhalacija: Pri nekaterih postopkih in terapijah se uporablja za inhalacijo, da vlaži dihalne poti in pomaga pri lajšanju dihalnih težav.
 6. Med kirurškimi posegi: Med operativnimi posegi se fiziološka raztopina uporablja za izpiranje operativnega polja in ohranjanje vlažnosti tkiv.
 7. Pristopna točka za različne terapije: Zaradi svoje neškodljive narave se fiziološka raztopina uporablja kot izhodiščna ali osnovna raztopina za pripravo drugih zdravil ali raztopin za intravensko terapijo.

Domača lekarna za zdravo lasišče

Sestavine za fiziološko raztopino

 • 1/2 litra vode
 • 4,5 g soli

Priprava

1Pristavimo posodo z vodo in jo prekuhamo. Ko voda začne aktivno vreti, jo je priporočljivo pustiti, da vre vsaj še 1-2 minuti po tem, ko je začela vreti.

2Ugasnemo ogenj, dodamo sol in počakamo, da se raztopina ohladi.

2Ohlajeno fiziološko raztopino nalijemo v čisto steklenico in zapremo. Priporočljivo jo je shraniti v manjše stekleničke.

Se lahko fiziološka raztopina pokvari?

Fiziološka raztopina, ki vsebuje 0,9% natrijevega klorida v vodi, je običajno stabilna in ima dolgo življenjsko dobo, če se skladišči v ustreznih pogojih. Ključno je, da se fiziološka raztopina shranjuje v sterilnih posodah, ki so tesno zaprte, da se prepreči kontaminacija z mikroorganizmi.

Nekateri dejavniki, ki lahko vplivajo na stabilnost fiziološke raztopine, so:

 1. Kontaminacija: Če pride do kontaminacije s patogeni mikroorganizmi ali bakterijami, lahko to povzroči poslabšanje raztopine.
 2. Temperatura in svetloba: Shranjevanje pri višjih temperaturah ali izpostavljenost močni svetlobi lahko vpliva na stabilnost raztopine in povzroči spremembe v sestavi ali mikrobiološko kontaminacijo.
 3. Čas: Daljše obdobje shranjevanja lahko vpliva na stabilnost in kakovost raztopine.

Če je raztopina motna ali neprijetnega vonja, je lahko pokvarjena. Če dvomite, raje skuhajte drugo fiziološko raztopino.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite