Čemažev zavitek s skuto

Znam svetuje

Čemažev zavitek s skuto je odlična predjed, tudi ko imamo goste. Pripravimo ga lahko tudi dan vnaprej, ker je dober, tako tako topel, kot tudi hladen.

Svež in intenziven okus divjega česna, poznanega tudi kot čemaž, se v tem receptu prepleta s kremasto skuto in tako naredimo zavitek, ki bo navdušil ljubitelje zelišč in sira. Čemaž, s svojim značilnim vonjem in okusom, dodaja edinstveno noto temu zavitku, medtem ko skuta dodaja kremasto teksturo.

Seveda lahko z različnimi zelišči še popestrimo ta okus. V nadev dodamo sveža zelišča, kot so peteršilj, drobnjak, bazilika ali meta.

K nadevu dodamo nekaj nasekljanih oreščkov, na primer pinjole ali orehe, za dodaten hrustljav okus in teksturo. Sušeni paradižniki prav tako lahko prispevajo k slastnemu okusu. Dodamo jih v nadev ali jih potresemo po testu pred zavijanjem.

V nadevu popestri okus tudi malo naribane limonine lupinice. Po okusu lahko dodamo začimbe, kot so čili, kurkuma ali kajenski poper za bolj pekoč okus.

Sestavine za čemažev zavitek s skuto

  • 2 kosa listnatega testa
  • 200 g skute
  • 100 g sira
  • 1 jajce
  • 300 g svežega čemaža
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 ščepec muškatnega oreščka
  • 1 dl sladke smetane
  • 1 rumenjak
  • 2 žlici stopljenega masla
  • sol
  • sveža zelišča po okusu
  • poper

Postopek

1Čemaž očistimo in operemo. V loncu zavremo približno 3 litre vode, jo posolimo in vanjo za 10-20 sekund stresemo očiščen čemaž.  

2Čemaž stresemo na cedilo in oplaknemo s hladno vodo, dobro ga odcedimo in narežemo na ne premajhne kose.

3Skuto zmešamo z jajcem, naribanim sirom, malo posolimo (če uporabimo slan sir, ne solimo), dodamo sveže nariban muškatni orešček in popopramo, lahko dodamo tudi sveža zelišča, timijan, drobnjak ali baziliko. Prilijemo še dve žlici oljčnega olja (lahko zamenjamo s stopljenim maslom in dobro premešamo.

4Na razvaljano listnato testo najprej namažemo maslo, nato skutino mešanico, na vrh razporedimo čemaž in zvijemo v štrudelj. Ponovimo postopek še z drugim kosom testa.

5V sladki smetani gladko razmešamo rumenjak.

6Pečico predgrejemo na 200°C, pekač obložimo s peki papirjem, zavitka položimo na pekač s stično ploskvijo navzdol, po vrhu nekajkrat zarežemo in premažemo z mešanico smetane in jajca.

7Postavimo v ogreto pečico za približno 40 minut, da se lepo zlato rjavo zapeče. Vmes še enkrat premažemo s smetano.

8Postrežemo lahko takoj, ali počakamo, da se ohladi. Zraven se odlično poda jogurtova ali kakšna malo bolj pikantna omaka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite