Zakaj praznujemo valentinovo

Morda vas zanima

- Oglas -

Valentinovo, praznik zaljubljencev, je prežeto z romantiko, majhnimi darilci, cvetjem, srčki in sladkimi bombonjerami. Tako 14. februar praznujemo danes, a od kod ideja o obdarovanju sploh prihaja? In kdo je Valentin?

Po legendi je bil Valentin krščanski duhovnik, ki je živel v tretjem stoletju v času krutega cesarja Klavdija II. To je bil čas vojskovanja in mladi moški so bili vpoklicani v vojsko. Da bi bili kar se da pokorni, je cesar prepovedal poroke in zaroke, saj se je bal, da se zaradi svojih izbrank ne bi želeli zanj boriti. Zaradi tega je bilo nesrečnih veliko mladih zaljubljencev.

Uporniški duhovnik Valentin pa jim je želel povrniti upanje, zato je pare poročal na skrivaj. Ko je za to izvedel cesar, je Valentina zaprl in obsodil na smrt. V ječi se je Valentin zaljubil v slepo paznikovo hčer in ji dan pred smrtno obsodbo napisal sonet, verzi pa so dekle tako presunili, da je spregledala. Njegovo dejanje se je preneslo v današnji čas ter postalo navdih obdarovanja in izkazovanja ljubezni. Povišali so ga v svetnika, zato je 14. februar njegov god.

Valentinovo na Slovenskem

Današnje pojmovanje praznika naj bi k nam prišlo iz Nizozemske. V zahodnem svetu običajno zlasti moški ženske obdarujejo s čokolado, vrtnicami in nakitom, samski pa ta dan imenujejo dan zavedanja samskosti. Kot vsak praznik pa je žal tudi valentinovo podleglo volji trgovcev in komercializma ter je danes usmerjeno zlasti v dobiček.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi