Donavski valovi z višnjami in pudingom so izredno popularna sladica, saj niso samo okusni, temveč tudi krasnega videza. Ta odličen biskvit se odlično ujema z vloženimi višnjami, po možnosti sorte maraska, saj so lepe in debele ter polne mesa in sladkega soka. Njegova posebnost pa je, da je sestavljeno iz svetlega in temnega testa, kar mu daje obliko valov, valov reke Donave.
Reka Donava je druga najdaljša evropska reka (Volga je prva), izvira v Schwarzwaldu na jugozahodu Nemčije, blizu kraja Donaueschingen, njena pot do Romunije in Črnega morja pa je dolga 2860 kilometrov. Če ne bi bilo umetnega kanala Cernavodă, ki so ga leta 1984 dokončali na ozemlju Romunije in je dolg 64 kilometrov, bi bila plovba po Donavi daljša za 400 kilometrov. S svojo razkošno, mogočno širino je Donava fotogenična panoramska razglednica v štirih glavnih evropskih mestih – Dunaju, Bratislavi, Budimpešti in Beogradu. Na poti do Romunije in Črnega morja se ji pridružijo številne reke in med njimi je tudi reka Sava, ki se v Donavo izlije v Beogradu in je po količini vode največji pritok Donave. Sicer pa ima Donava še eno posebnost: je edina velika evropska reka, ki teče od zahoda proti vzhodu.
Sestavine za Donavske valove
- 1 kozarec višenj
- 1 zavitek vaniljevega pudinga
- 500 ml mleka
- 250 g sladkorja
- 500 g masla
- 6 jajc
- 350 g moke
- 1 pecilni prašek
- 2 žlici kakava
- 1 lupina in sok limone
- 200 g kuverture iz mlečne čokolade
- 25 g kokosovega masla
- maščoba za pekač
Postopek
1Višnje odcedimo in preverimo, da res nimajo koščic. Prašek za puding zmešamo s 6 žlicami mleka in 75 g sladkorja. Preostalo mleko zavremo, umaknemo z ognja in primešamo puding. Segrejemo in kuhamo 1 minuto. Puding pokrijemo s folijo, da se ne naredi kožica in počakamo, da se ohladi.
2Penasto umešamo 250 g masla in 175 g sladkorja. Postopoma primešamo jajca. Zmešamo moko s pecilnim praškom, mešanico presejemo in jo po žlicah primešamo testu. Polovico testa zmešamo s kakavom.
3Pekač dobro namastimo. Vanj damo svetlo testo in ga gladko poravnamo. Čez svetlega damo še temnega in po njem potrosimo višnje. Vse skupaj pečemo okoli 30 minut v ogreti pečici na temperaturi 175 stopinj. Pečeno ohladimo na rešetki.
4Kremasto umešamo 250 g masla sobne temperature, limonin sok in lupinico. Postopoma primešamo ohlajen puding. Z masleno kremo premažemo pecivo in ga za vsaj 2 uri postavimo na hladno.
5Za preliv sesekljamo kuverturo in jo stopimo s kokosovim maslom. Prelijemo pecivo in gladko poravnamo. Z glavnikom za pecivo čez celotno površino zarišemo valovite črte. Ko se čokolada začne strjevati, pecivo narežemo na rezine.