Rižota z regratom in čemažem

Znam svetuje

Rižota z regratom in čemažem  je okusna predjed ali kar glavna jed, ki na mizo prinese okus pomladi. Priprava je nadvse preprosta, a za dober rezultat morate nabrati čemaž in sveže regratove liste.

Izogibajte se nabiranju regrata, ki raste preblizu cest, ker na žalost vpije vse izpušne pline iz avtomobilov in zagotovo niso najbolj zdravi.

Prav tako regrata ne nabiramo na poljih ali travnikih, ki so obdelani s pesticidi.

Sestavine za rižoto z regratom in čemažem

  • 300 g riža
  • 50 g regrata
  • 50 g čemaža
  • 1 korenček
  • 1 drobno nasekljana čebula
  • 100 ml suhega belega vina
  • 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 60 g sveže naribanega parmezana
  • 2 žlici masla
  • sol
  • poper

1Najprej vzamemo regratove in čemaževe liste in jih temeljito operemo. Ko jih odcedimo, jih položimo na delovno površino in narežemo na ne predebele trakove. 

2V večji ponvi segrejemo oljčno olje in eno žlico masla, na njem pocvremo nasekljano čebulo. Pražimo nekje pet minut, da se omehča. Nato dodamo še ostrgan in na kolute narezan korenček.

3Pustite, da se nekaj minut dušiti, nato dodajte regrat in čemaž. Prilijemo pol kozarca vode sobne temperature, premešamo in vse skupaj pustimo kuhati na majhnem ognju približno pet minut, da povre vsa tekočina.

4V ponev stresemo riž in ga na zmerni temperaturi in ob stalnem mešanju pražimo nekaj minut, da postekleni. Zalijemo z belim vinom in mešamo toliko časa, da vino izpari.

5Začnemo postopoma dodajati vrelo jušno osnovo, eno zajemalko naenkrat. Rižoto začinimo s soljo in poprom. Koliko bomo solili, je odvisno od tega, kako slana je naša jušna osnova.

6Zmanjšajte toploto na minimum in nadaljujte s kuhanjem petnajst ali osemnajst minut, odvisno od navodil na embalaži riža.

7Vsakič, ko se juha absorbira, dodamo novo zajemalko jušne osnove, ob tem večkrat premešamo.

8Ko je riž kuhan, vmešamo eno žlico masla, pokrijemo in pustimo dve minuti počivati.

9Na krožnike razdelimo rižoto in potresemo s sveže naribanim parmezanom, svežim regratom in čemažem, če nam je tako všeč.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite