Domača čistila

Znam svetuje

Namesto čistil, ki jih najdemo na policah trgovin, je v naših gospodinjstvih nekaj vsakdanjih izdelkov, ki lahko čiščenje opravijo prav tako učinkovito. S to razliko, da z njimi ne delamo škode našemu dragocenemu naravnemu okolju.

Kraljice vsakega gospodinjstva

Naravne kraljice gospodinjstva so jedilna soda ali soda bikarbona, alkoholni in jabolčni kis, limona ter olje čajevca in sivke.

Pripravimo si univerzalno čistilo, s katerim lahko čistimo vse površine, štedilnik, pomivalno korito, umivalnike in keramične ploščice.

Sestavine

  • 1 dl belega kisa
  • 100 g sode bikarbone
  • 1 liter vode
  • nekaj kapljic eteričnega olja limone

Sestavine zmešamo med seboj, lahko ga uporabimo za odstranjevanje madežev  na steklenih in keramičnih površinah. Čistilo bo odstranilo vodni kamen na banji in stranišču, če bomo pustili delovati čistilo dlje časa (nekaj ur ali raje kar čez noč). Čistilo lahko uporabimo tudi za čiščenje oken in ogledal in presenečeni boste nad leskom.

V dnevni sobi in kuhinji

Kdor ima težave z neprijetnimi vonjavami v hladilniku, naj vanj postavi posodico z jedilno sodo. Ta bo vpila neprijetne vonjave. Če eno samo žličko sode vržete v novo vrečko za smeti, bo vpila neprijetne vonjave tudi iz njene vsebine. Sodo lahko dodate v vodo za pomivanje, predvsem ob pranju mastnih ponev. Hvaležna ji bo tudi koža na rokah.

Če so neprijetne vonjave tudi v preprogah, jih pred sesanjem posipajte z jedilno sodo. Pustite ji, naj deluje pol ure. Če damo eno jedilno žlico sode na dno mačjega stranišča, bodo vonjave prav tako izginile.

Prav tako si s sodo bikarbono in limoninim sokom pomagamo pri čiščenju madežev na vzmetnicah. Iz limoninega soka in sode bikarbone naredimo gosto pasto, nanesemo jo na madeže in pustimo kakšno uro. Nato dobro posesamo in obrišemo z s krpo. Če se je vzmetnica navzela neprijetnega vonja, jo prav tako namažemo z limono in sodo bikarbono in postavimo za nekaj ur na sonce. Posesamo in bo kot nova.

Če se med kuhanje zažge hrana in prime na dno lonca, potresemo s sodo bikarbono, prelijemo z mešanico vroče vode in alkoholnega kisa, namakamo eno uro in lonec bomo z lahkoto očistili.

Najlažji način za čiščenje grelnika vode, v katerem se nabere vodni kamen je, da ga napolnimo z alkoholnim kisom, vključimo grelnik in pustimo, da zavre. Kis ohladimo kar v grelniku, nato ga temeljito speremo z vodo.

Za čiščenje pečice si pripravimo pasto iz treh žlic soli, treh žlic sode bikarbone in 4 dl vode. Pasto nanesemo na površino pečice, ki jo prej navlažimo z mokro krpo. Pustimo delovati čez noč. Zjutraj temeljito zbrišemo z krpo, ki smo jo namočili v mešanici belega kisa in vode.

V kopalnici in stranišču

Soda bikarbona je uporabna tudi za straniščno školjko, saj mehča vodo in odstranjuje vodni kamen. V vodo v školjki zlijte skodelico alkoholnega kisa in enako količino sode ter pustite delovati 2 uri. Če se je pod robove školjke nabrala plesen, zmešajte alkoholni kis in sodo, v mešanico pomočite kosme vate in z njimi obložite robove. Pustite delovati uro ali dve, nato pa vse obrišite.

Soda je odlično sredstvo proti vodnemu kamnu. Dodamo ji kapljico ali dve limoninega soka in z njo potresem umivalnike in kad. Če damo 2 žlici sode v predal pralnega stroja, ki je namenjen prašku, stroju občutno podaljšamo življenjsko dobo. Tudi voda, s katero se bo pralo perilo, bo mehkejša.

Ko v predalček za mehčalec zlijemo malo jabolčnega kisa in kapljico ali dve eteričnega olja, sta mehkoba in svež vonj perila zagotovljen.

Na fugah se rada začne nabirati plesen. Na madeže napršimo nerazredčen alkoholni kis, pustimo delovati eno uro, nato fuge obrišemo z vročo vodo in čisto krpo. Redno čiščenje z belim kisom tudi preprečuje nastajanje plesni.

Za stroje in odtoke

Dovolj je, če pralni in pomivalni stroj očistimo s sodo vsaka dva meseca. Dajte jo v predalček za prašek in nastavite enega od krajših programov.

Grobo mleta kuhinjska sol je odlična za sprotno čiščenje odtokov, na primer 1x na mesec. V odtok stresemo eno skodelico grobe soli in zalijemo z vrelo vodo. Ko je odtok resneje zamašen, vanj najprej vlijte vroč jabolčni kis.

Za hujše primere, ko se vam odtok zamaši, pa v odtok stresemo pol skodelice sode bikarbone, prelijemo s skodelico vročega alkoholnega kisa, zapremo odtok in pustimo delovati eno uro. Nato v odtok spustimo še vročo vodo.

Pršilo za kuhinjo

Jabolčni kis v razpršilu je odličen za čiščenje kuhinjskih površin, tudi vse mastnih madežev. Vanj lahko kanemo tudi nekaj kapljic sivkinega olja.

V razpršilniku, ki ga uporabljamo za čiščenje oken in steklenih površin, zmešamo vodo in 1 dcl alkoholnega kisa. Okna bodo kristalno čista.

Z alkoholnim kisom lahko očistimo plesen v pralnem stroju, notranjost pečice, stene kopalnice, pohištvo iz ratana, rjo in vodni kamen.

Ker deluje blago razkuževalno, preprečuje razvoj bakterij ter je uporaben za pomivanje lesenih površin, na katerih pripravljamo hrano. Z njim razkužimo tudi posodo, v kateri hrano shranjujemo.

Čajevec kot razkužilo

Čajevec deluje kot razkužilo. Tla pomivam z navadno vodo, v katero kanem nekaj kap­ljic čajevca, najbolj čudodelnega eteričnega olja. Znano je, da čajevec deluje kot razkužilo, ker pa uničuje tudi viruse, ki so v zraku, ga imam, zmešanega z vodo, še v razpršilniku. Vsake toliko z njim poškropite prostore svojega stanovanja, predvsem v času gripe in prehladov. Čajevec lahko uporabite celo v boju proti glivicam ter z njim premažete kote stanovanja, predvsem tiste za omarami.

Olivno olje in robčki za otroške ritke

Prah brišemo z navadnim omelom, pohištvo pa nato spoliramo s krpo, namočeno v oljčnem olju, ali pa kar z robčki za otroške ritke. Ti naj bi bili manj škodljivi od sredstev za poliranje in so, tako v kuhinji kot v kopalnici, odlična prva pomoč za vse madeže.

Madeže na lesenih površinah pa očistimo z mešanico oljčnega olja in belega kisa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite