Spomladanska poslastica iz špargljev in čemaža.
Sestavine
- 1 šopek čemaža
- 75 g sesekljanih orehov
- 75 g naribanega parmezana
- 150 ml olivnega olja
- sol in poper
- 500 g špagetov
- 500 g zelenih špargljev
- 1 žlica olivnega olja
- 1 jedilna žlica sveže naribanega parmezana
Postopek
1Za pesto operemo čemaž, odrežemo debele peclje in narežemo na majhne koščke. Orehe v ponvi brez maščobe popečemo do zlato rjave barve. Čemaž, orehe in parmezan sesekljamo z oljem. Začinite s soljo in poprom.
2Špagete skuhajte al dente. Medtem šparglje operemo in jim odrežemo konce (približno 1/3 špargljev). Nato šparglje narežemo na približno 2 cm dolge kose. V ponvi segrejemo 1 žlico olja in na srednjem ognju pražimo koščke špargljev približno 6 minut do al dente. Malo solite.
3Končane špagete zmešamo s pestom in koščki špargljev, razporedimo po krožnikih in potresemo z naribanim parmezanom.
Nasvet
4Pesto iz čemaža lahko naredimo tudi v večjih količinah v sezoni. Če ga damo v kozarec z navojnim pokrovom in ga dobro premažemo z olivnim oljem, ga lahko hranimo v hladilniku več mesecev.