Čemaževe testenine so prava poslastica za ljubitelje okusnih jedi, ki obožujejo dobrote narave.
Sestavine za čemaževe testenine
- 300 g špagetov
- 40 g listov čemaža
- 30 g pinjol
- 25 g parmezana
- sol
- oljčno olje
- malo pikantne čili omake – po okusu
Postopek
1Pinijole na hitro prepražimo na vroči ponvi brez maščobe. Pretresemo jih v čisto krpo ohladimo.
2V mikser damo liste čemaža, malo oljčnega olja, pinjole in na manjše koščke narezan parmezan. Mikser prižgemo in počasi ter postopoma dolivamo oljčno olje, da dobimo gladek pesto.
3Špagete skuhamo v slanem kropu, minuto manj, kot je navedeno na embalaži. Ko so testenine kuhane, jih odcedimo, vendar shranimo nekaj vode od kuhanja. Stresemo jih nazaj v lonec, v katerem so se kuhale.
4Kuhanim testeninam dodamo pripravljen pesto. Nežno premešamo, da se sestavine dobro povežejo.
5Za bolj kremasto omako, dodamo zajemalko vode, v kateri so se kuhale testenine, lonec s testeninami pristavimo na štedilnik in kuhamo še minutko, da se sestavine dobro premešajo in testenine vsrkajo okus divjega česna.
6Testenine postrežemo na krožnike, po vrhu pa naribamo svež parmezan, krožnik okrasimo z oljčnim oljem in pikantno čilijevo omako.
7Pinjole lahko zamenjamo z orehi ali mandlji, le da jih pred uporabo olupimo. To najlažje storimo tako, da jih za 5 minut namočimo v vrelo vodo, med prsti olupimo in nato popražimo.