Žajbelj (Salvia officinalis)

Morda vas zanima

- Oglas -

Pri nas je Žajbelj (Salvia officinalis) že v polnem razcvetu, polje čudovitih vijoličnih barv, vse polna koristnih žužek in čebel, ki oprašujejo cvetove in polnijo čebelnjake z okusnim žajbljevim medom.

Je ena tistih rastlin ki ima zares bogato zgodovino uporabe, že ljudstva pred rimljani so ga cenili kot zelišče pri mnogoterih težavah, verjeli pa so tudi da je zelišče ki te pomlajuje in dela nesmrtnega, pri nas pa tudi se spomnim starejših ljudi ki so ga gojili pred hišami in govorili da privabljajo lepo energijo in lepa bitja k hiši in ga koristili ob mnogih priložnostih…

Ta vedno zeleni grmiček z edinstvenim vonjem je nepogrešljiv v vsakem zeliščnem vrtu, sicer avtohton v sredozemlju in južni Evropi, ampak seveda dobro uspeva tudi drugod, da ima le veliko sonca in ne premokra tla. Najbolje ga je nabirati tik pred cvetenjem in pa med cvetenjem, največ se uporablja liste, pa tudi cvetovi so odlični za čaje in sušenje in shranjevanje za zimske mesece, hidrolati in eterična olja pa so res neverjetnega vonja.

Je zelo vsestranska rastlina, dobro je poznana kot začimba za uporabo v kuhinji, je pa tudi izredna zdravilna rastlina. Čaj čisti dihala, zdravi in krepi pljuča, ob nahodu, prehladih in drugih obolenjih, uničuje bacile in hitro povrne zdravje.

Zdravi vse probleme povezane z ustno votlino in jo razkužuje (pri tem čaj le grgramo) in seveda ugodno deluje tudi na celotna prebavila.

Nekoč so ga radi uporabljali ob menstrualnih težavah, je lajšal bolečine, ureja menstruacijo in ima splošno pozitivno delovanje na ženske organe. Prav tako naj bi se dobro obnesel tudi v menopavzi.

Za ljudi ki se veliko potijo pa je tudi kar znano pomagalo, saj zmanjša prekomerno potenje.

Je poln oksidantov in verjetno je ravno zaradi tega bil znan kot rastlina ki zavira staranje, saj pomlajuje naše celice. Ima tudi kar nekaj pomembnih vitaminov kot so A, C, K, E in kdo ve kaj še vse,….

Seveda ob vsakem nabiranju pazimo da rastline ne poškodujemo in da ji ne odstranimo preveč listne mase. Spodaj na sliki pa slikan postopek kuhanja hidrolata in eteričnega olja…

Prejšnji članekČešnjevi muffini
Naslednji članekBezeg
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -