Orehova potica

Znam svetuje

Recept za domačo orehovo potico, ki vedno uspe.

Sestavine

Testo

  • 70 dag gladke bele moke za vzhajano testo
  • 10 dag masla
  • 10 dag sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • 5 dag kvasa
  • žlička soli
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • naribana lupinica 1 neškropljene pomaranče
  • 1/2 litra mleka

Orehov nadev

  • 70 dag mletih orehov (lahko tudi lešnikov)
  • 1/2 litra sladke smetane
  • 15 dag masla
  • 3 jajca (ločimo rumenjake od beljakov)
  • 20 dag sladkorja
  • malo ruma
  • 1 vaniljevega sladkorja
  • 1 žlička mletega cimeta
  • naribana lupinica ene neškropljene limone

Premaz

  • 1 jajce
  • sladkor v prahu

Postopek

1Moko presejemo v večjo skledo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo žličko sladkorja in približno 2 decilitra mlačnega mleka. Malo premešamo in pustimo, da kvas vzhaja.

2V manjšo skledo damo rumenjake, sol, raztopljeno maslo, sladkor, vaniljev sladkor in 2 decilitra mlačnega mleka. Z električnim mešalnikom mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Dodamo še cimet in pomarančno lupinico in še malo premešamo.

3Ko je kvas vzhajal, pričnemo mesiti testo. Najlažje nam bo, če uporabimo mešalnik z nastavkom za gnetenje. Če ga nimamo, stepamo s kuhalnico. Med mešanjem počasi prilivamo jajčno zmes. Gnetemo toliko časa, da dobimo gladko, mehko in zračno testo, ki se ne sme lepiti na prste. Po potrebi dolivamo preostalo mleko.

4Testo stresemo na pomokano desko, naredimo hlebček, ga pomokamo po vrhu, pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati eno uro, da naraste na dvojno količino. Medtem pripravimo nadev.

5Orehe zmeljemo (lahko damo polovico lešnikov) in jih zmešamo s polovico sladkorja. Sladko smetano segrejemo do vretja in z njo poparimo orehe. Pustimo, da se masa malo ohladi, nato dodamo maslo. Ker je masa še topla, se bo maslo stopilo. Dodamo še rum, vaniljev sladkor, cimet, rumenjake in limonino lupinico. Dobro premešamo. Iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo trd sneg. Sneg nežno vmešamo v orehovo maso. Nadev mora biti lepo mazljiv – če je preredek, mu dodamo žlico ali dve piškotnih drobtin.

6Vzhajano testo razvaljamo na prst debelo in enakomerno namažemo z nadevom. Testo tesno zvijemo in oblikujemo okrogel štrukelj ali dva podolgovata kosa – odvisno, v čemu bomo pekli. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj položimo potico. Na toplem jo pustimo vzhajati toliko časa, da se njen volumen podvoji. Ko potica dovolj vzhaja, jo večkrat prebodemo s pletilko, da spusti zrak, ki se je nabral med vzhajanjem. Pomembno je, da jo prebodemo skozi in skozi, da se ne bo delila na plasti.

7Premažemo jo s stepenim jajcem in postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 170°C. Pečemo jo 50 – 60 minut, dokler ni skorja lepo zlato rjava.

8Pečeno potico vzamemo iz pečice in jo nekaj časa pustimo v pekaču. Nato jo obrnemo na desko in potresemo s sladkorjem v prahu. Preden jo narežemo, počakamo, da se povsem ohladi. Potica res ni najbolj enostavna za pripravo, je pa (bojda) dobra potica ponos vsake gospodinje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite