Vložene marelice

Znam svetuje

Postopek je hiter in precej enostaven, v kozarcu pa tako shranimo sadje, ki nas bo v hladnih zimskih dnevih spominjalo na poletje.

Sestavine

  • 1 kg zrelih marelic
  • 800 ml vode
  • 350 g sladkorja
  • 1 neškropljena limona

Postopek

1Kozarce in pokrovčke, v katerih bomo shranili marelice steriliziramo. Najlažje to storimo, da ih za 10 minut postavimo v pečico, segreto na 100°C.

2Marelice operemo in izberemo zrele, zdrave sadeže. V velikem loncu zavremo 2 litra vode in v krop stresemo marelice. Pustimo minuto, nato jih odcedimo. Prerežemo jih na polovice, olupimo in odstranimo koščice.

3Zložimo jih v sterilne kozarčke. V vsak kozarček damo dve koščici za aromo. V drugem loncu zavremo 800 ml vode, sladkor in limonino lupinico.

4Z vrelim sirupom zalijemo marelice do vrha in kozarčke dobro zapremo. V višji pekač nalijemo 3 cm vode, vanj damo zaprte kozarčke in postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 80°C. Po 45 minutah pečico izklopimo in pustimo, da se kompot ohladi v pečici.

Nasvet

5Marelicam lahko dodajamo cimetove paličke, janeževe zvezde, metine liste, klinčke, lovor ali rožmarin.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite