Orehova krema

Znam svetuje

Orehova krema nas očara s svojo enostavno pripravo in hkrati bogatim okusom, saj nas popelje v prefinjen svet oreščkov. S sladko smetano, vaniljevim ekstraktom in maslom smo ustvarili harmonično kombinacijo, ki poudari naraven okus oreščkov in nudi neustavljivo kremasto teksturo.

Sladka in dišeča, orehova krema je odličen namaz na kruhu ali odlična sladka omaka za popestritev sladic. Uporabna je kot dodatek k palačinkam in v smutijih.

Domovina oreha je težko določiti, saj so različne vrste oreha razširjene po celem svetu. Vendar pa se verjame, da so orehi izvirali iz regij vzhodne Evrope, zahodne Azije in severne Afrike. Nekatere od prvotnih vrst oreha so še danes prisotne v teh regijah.

Jugozahodna Azija, vključno s tistim, kar je zdaj Iran, Armenija, Azerbajdžan in Turčija, velja za eno od možnih geografskih območij, kjer so gojili prve vrste oreha.

Danes so orehi pomembna kmetijska pridelava v različnih državah, vključno z ZDA, Iranom, Turčijo, Kitajsko, Ukrajino, Romunijo in drugimi. Različne vrste oreha, kot so črni oreh, perzijski oreh in angliški oreh, so se razvile v različnih delih sveta in imajo svoje posebnosti ter značilnosti.

Priprava orehove kreme:

 1. Priprava orehov: Orehova jedrca se najprej očistijo iz lupin. Nato se pražijo v pečici ali na ponvi, da se razvijeta okus in aromo ter da postanejo hrustljava.
 2. Mletje: Pražena orehova jedrca se nato zmelje v močnem mešalniku ali procesorju za hrano. Čas mletja se lahko razlikuje glede na želeno konsistenco kreme. Daljše mletje bo proizvedlo bolj gladko pasto, medtem ko krajše mletje pusti nekaj koščkov orehov za teksturo.
 3. Dodatki: Po želji se lahko v orehovo kremo dodajo različni dodatki, kot so sladkor, vanilja, cimet, da se izboljša okus.
 4. Shranjevanje: Pripravljeno orehovo kremo lahko shranite v hermetično zaprti posodi v hladilniku.

Orehova krema je bogata z zdravimi maščobami, beljakovinami, vlakninami, vitamini in minerali, kar jo naredi hranljiv dodatek k prehrani. Pomembno je izbrati kakovostne orehove jedrca in se izogibati orehovim kremam, ki vsebujejo dodane sladkorje ali olja.

Zakaj so orehi dobri za zdravje

Orehi so priljubljeni oreščki, ki so cenjeni ne le zaradi svojega okusa, temveč tudi zaradi številnih koristi za zdravje. Tu je nekaj razlogov, zakaj so orehi dobri za zdravje:

 1. Bogati z omega-3 maščobnimi kislinami: Orehi so eni redkih oreščkov, ki vsebujejo pomembne omega-3 maščobne kisline, kot je alfa-linolenska kislina (ALA). Te maščobne kisline so povezane z zdravjem srca in možganov ter pomagajo zmanjšati vnetja v telesu.
 2. Vir antioksidantov: Orehi vsebujejo antioksidante, kot so polifenoli, ki pomagajo zaščititi celice pred oksidativnim stresom. To prispeva k zmanjšanju tveganja za različne bolezni, vključno s srčno-žilnimi boleznimi.
 3. Bogati z beljakovinami: Orehi vsebujejo razmeroma veliko beljakovin v primerjavi z drugimi oreščki. Beljakovine so pomembne za obnovo tkiv, rast in splošno zdravje.
 4. Dobri za srce: Redno uživanje oreščkov, vključno z orehi, je povezano z zmanjšanim tveganjem za srčno-žilne bolezni. Omega-3 maščobne kisline, vlaknine in antioksidanti v orehih pomagajo izboljšati zdravje srca.
 5. Podpora možganskemu zdravju: Omega-3 maščobne kisline v orehih so povezane z boljšim možganskim zdravjem, saj so pomembne za razvoj možganov in ohranjanje kognitivnih funkcij.
 6. Dobri za prebavo: Orehi vsebujejo prehranske vlaknine, ki spodbujajo zdravo prebavo in pomagajo pri preprečevanju zaprtja.
 7. Vitamini in minerali: Orehi so vir pomembnih vitaminov in mineralov, kot so vitamin E, vitamin B6, magnezij, fosfor, baker in mangan, ki so pomembni za številne funkcije telesa, vključno s celjenjem ran, imunskim sistemom in zdravjem kosti.
 8. Uravnavanje telesne teže: Kljub temu da so kalorično gosto živilo, orehi zaradi svojih beljakovin, vlaknin in zdravih maščob lahko pripomorejo k občutku sitosti, kar lahko pomaga uravnavati telesno težo.

Pomembno je omeniti, da moramo orehe vključili v uravnoteženo prehrano in jih uživati v zmernih količinah, saj so energijsko bogati.

Orehi so bogat vir omega-3 maščobnih kislin, zlasti alfa-linolenske kisline. Te maščobne kisline so koristne za zdravje srca in ožilja ter lahko pomagajo zmanjšati vnetje v telesu. 

Oreh vsebuje različne vitamine in minerale, med njimi so vitamin B6, magnezij, fosfor, kalij, cink in železo.

Sestavine za orehovo kremo

 • 300 g orehov (lahko uporabimo tudi mešanico orehov in lešnikov)
 • 100 g sladkorja (ali po okusu)
 • 200 ml sladke smetane
 • 2 žlički vaniljevega ekstrakta
 • 2 žlici masla

Postopek

1Najprej pripravimo orehe. Orehe lahko uporabimo cele ali že olupljene. Če so orehi še v olupkih, jih damo v pečico in jih pražimo pri 180 °C približno 10 minut, da se olupki enostavno olupijo. Ko so olupljeni, jih čim bolj drobo zmeljemo.

2V ponvi na zmernem ognju stopimo maslo. Dodamo mlete orehe in jih pražimo nekaj minut, da se razvije njihov poln okus. Občasno premešamo, da preprečimo, da bi se orehi zažgali.

3Nato dodamo sladkor in vaniljev ekstrakt ter mešamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.

4Vlijemo sladko smetano in kuhamo na nizkem ognju, občasno mešamo, da se sestavine enakomerno premešajo in zgostijo.

5Ko se krema zgosti do želene konsistence, odstavimo s štedilnika in jo pustimo, da se malo ohladi.

6Nato jo damo v kozarčke ali posodice za shranjevanje.

7Ohlajeno orehovo kremo lahko postrežemo kot namaz na kruhu, vafljih, palačinkah ali uporabimo pri peki sladic.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite