Vinski šodo

Znam svetuje

Vinski šodo, recept, ki se na prvi pogled zdi zapleten pa v resnici sploh ni, če upoštevate nekaj osnovnih pravil. Uporabite sveža jajca, vino Marsala ali vin santo, posoda, ki jo uporabljate, mora biti kovinska, sicer kuhanje v vodni kopeli ne bo dobro delovalo.

V svetu italijanskih sladic  izstopa čar vinskega šodoja, očarljive mešanice rumenjakov, sladkorja in sladkega vinca, ki je že od nekdaj sinonim za razkošje in prefinjenost. Ta kremasta poslastica, katere izvor seže v globine italijanske kulinarike, je več kot le sladica – je del bogate zgodovine in kulinarične tradicije, ki se prenaša iz generacije v generacijo.

Mojstri kuhinje že so stoletja razvijali in izpopolnjevali svoje sladice. Prvi zapisi  segajo v 16. stoletje, ko je bila ta sladica rezervirana za aristokracijo in posebne priložnosti. Sčasoma je postala priljubljena med ljudstvom in je danes nepogrešljiv del italijanske kuhinje.

Ena izmed zanimivosti te sladice je njena vsestranskost. Klasično se postreže kot samostojna sladica, vendar je prav tako odlična kot preliv za sveže sadje, sladoled ali piškote. Marsala, sladko vino, ki ga pogosto uporabljamo pri pripravi, prispeva k njeni edinstveni aromi in okusu.

Sestavine za jajčni šodo

  • 6 rumenjakov
  • 6 žlic sladkorja
  • 120 ml sladkega vina (npr. marsala)
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • sveže sadje in piškoti za serviranje (po želji)

Postopek

1V kovinsko skledo damo rumenjake in sladkor. Mešamo nekaj minut, , dokler se sladkor ne raztopi in rumenjaki nekoliko spremenijo barvo.

2Dodamo sladko vino in vaniljev ekstrakt, dobro premešamo, da se vse sestavine lepo povežejo.

3Skledo postavimo nad lonec vroče vode (voda ne sme segati do dna sklede) in začnemo segrevati zmes na nizki temperaturi.

4Neprestano mešamo z metlico, da preprečimo strjevanje jajčnih rumenjakov. Mešamo tudi po robovih sklede in od spodaj navzgor.

5Nadaljujemo z mešanjem, dokler zmes ne postane gosta in peneča. To običajno traja približno 8-10 minut. Pazimo, da ne zavre.

6Ko je jajčni šodo pripravljen, ga odstranimo z vodne kopeli in nadaljujemo z mešanjem še nekaj minut, da se malo ohladi.

7Jajčni šodo postrežemo v kozarcih ali skledicah, dodamo sveže sadje in piškote.

8Če pripravljamo sladico za otroke, namesto vina uporabimo mleko ali sadni sok.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite