Bučkin kompot z rumom

Znam svetuje

V poletnih mesecih nam včasih naenkrat zraste ogromno bučk in ne vemo, kam z njimi. Vzamimo si malo časa in jih na enostaven način predelajmo v kompot, ki nam bo še kako dobro del v zimskih mesecih.

Sestavine

  • 2 kg bučk
  • 1,5 l vode
  • 1 dl ruma
  • 200 ml jabolčnega kisa
  • 1 žlička cimeta
  • 700 g sladkorja
  • 1 vaniljev strok
  • 2 limoni

Postopek

1Bučke dobro operemo, jih olupimo, odstranimo semena in narežemo na kocke.

2Jabolčni kis zmešamo s približno pol litra vode in prelijemo čez bučke. Tekočine mora biti dovolj, da so bučke pokrite. Pustimo počivati približno 12 ur, vmes jih nekajkrat premešamo.

3Bučke stresemo na cedilo, pustimo, da se dobro odcedijo in jih temeljito splaknemo s hladno vodo.

4Kozarce za vlaganje temeljito operemo in postavimo za 10 minut v ogreto (100°C) pečico, da jih steriliziramo.

4V večji lonec nalijemo vodo, dodamo sladkor, vaniljev strok, ki smo ga prej razpolovili in postrgali vsebino ter vse pristavimo na štedilnik. Počakamo, da zavre in se sladkor stopi, nato v lonec stresemo še oprane in odcejene bučke.

5Počakamo, da kompot ponovno zavre, na zmerni temperaturi kuhamo še tri minute, nato prilijemo rum, sok dveh limon in cimet. Kuhamo še minutko do dve in kompot nalijemo v vroče kozarce. Vaniljev strok odstranimo.

6Dobro jih zapremo in pokrijemo, da se počasi ohlajajo. Ohlajen kompot spravimo v shrambo, kjer nas bo počakal do zime.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite