Postopek je hiter in precej enostaven, v kozarcu pa tako shranimo sadje, ki nas bo v hladnih zimskih dnevih spominjalo na poletje.
Sestavine
- 1 kg zrelih marelic
- 800 ml vode
- 350 g sladkorja
- 1 neškropljena limona
Postopek
1Kozarce in pokrovčke, v katerih bomo shranili marelice steriliziramo. Najlažje to storimo, da ih za 10 minut postavimo v pečico, segreto na 100°C.
2Marelice operemo in izberemo zrele, zdrave sadeže. V velikem loncu zavremo 2 litra vode in v krop stresemo marelice. Pustimo minuto, nato jih odcedimo. Prerežemo jih na polovice, olupimo in odstranimo koščice.
3Zložimo jih v sterilne kozarčke. V vsak kozarček damo dve koščici za aromo. V drugem loncu zavremo 800 ml vode, sladkor in limonino lupinico.
4Z vrelim sirupom zalijemo marelice do vrha in kozarčke dobro zapremo. V višji pekač nalijemo 3 cm vode, vanj damo zaprte kozarčke in postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 80°C. Po 45 minutah pečico izklopimo in pustimo, da se kompot ohladi v pečici.
Nasvet
5Marelicam lahko dodajamo cimetove paličke, janeževe zvezde, metine liste, klinčke, lovor ali rožmarin.