Ko na vrtu zraste toliko peteršilja, da ne vemo, kam z njim, je peteršiljev pesto preprosta in okusna rešitev. Lahko ga nadomestimo z baziliko, rukolo, vodno krešo …
Potrebujemo
- 100 g svežega peteršilja
- 50 g pinjol (indijskih oreščkov, orehov, mandljev)
- 40 g parmezana (zbrinc, pekorino)
- 2 mala stroka česna
- sol
- poper
- 2 dl oljčnega olja
Priprava
1Peteršilj operemo in posušimo. Osmukamo mu liste ter jih sesekljamo.
2Pinjole (indijske oreščke, orehe, mandlje) prepražimo v ponvi, maščobe ne uporabimo. Mešamo jih, da se enakomerno prepražijo in dobijo barvo. Zatem jih odstavimo, damo v skledico in počakamo, da se ohladijo.
3Ohlajene pinjole sesekljamo v multipraktiku. Prav tako sesekljamo tudi česen. Seveda si lahko pomagamo s sekljalnikom.
4Parmezan na drobno naribamo in ga dodamo sestavinam ter skupaj mešamo. Dodamo še olje, sol in poper in to je to. Pesto postrežemo na hrustljavo popečeni rezini kruha, k testeninam, belemu mesu, damo ga v mineštro, k praženi in sveži zelenjavi …
5Shranimo ga v steklenih kozarčkih in do vrha prilijemo oljčno olje, da se pesto ne izsuši. Kozarce dobro zapremo in shranimo v hladilnik. Tako pripravljeni ostanejo uporabni tudi 6 mesecev.
6Svež peteršilj je zelo bogat z vitamini in minerali, ki jih na ta način tudi ohranimo, medtem ko v posušenem peteršilju ostane le malo koristnih sestavin.