Peteršiljev pesto

Znam svetuje

Ko na vrtu zraste toliko peteršilja, da ne vemo, kam z njim, je peteršiljev pesto preprosta in okusna rešitev. Lahko ga nadomestimo z baziliko, rukolo, vodno krešo …

Potrebujemo

  • 100 g svežega peteršilja
  • 50 g pinjol (indijskih oreščkov, orehov, mandljev)
  • 40 g parmezana (zbrinc, pekorino)
  • 2 mala stroka česna
  • sol
  • poper  
  • 2 dl oljčnega olja

Priprava

1Peteršilj operemo in posušimo. Osmukamo mu liste ter jih sesekljamo.

2Pinjole (indijske oreščke, orehe, mandlje) prepražimo v ponvi, maščobe ne uporabimo. Mešamo jih, da se enakomerno prepražijo in dobijo barvo. Zatem jih odstavimo, damo v skledico in počakamo, da se ohladijo.

3Ohlajene pinjole sesekljamo v multipraktiku. Prav tako sesekljamo tudi česen. Seveda si lahko pomagamo s sekljalnikom.

4Parmezan na drobno naribamo in ga dodamo sestavinam ter skupaj mešamo. Dodamo še olje, sol in poper in to je to. Pesto postrežemo na hrustljavo popečeni rezini kruha, k testeninam, belemu mesu, damo ga v mineštro, k praženi in sveži zelenjavi …

5Shranimo ga v steklenih kozarčkih in do vrha prilijemo oljčno olje, da se pesto ne izsuši. Kozarce dobro zapremo in shranimo v hladilnik. Tako pripravljeni ostanejo uporabni tudi 6 mesecev.

6Svež peteršilj je zelo bogat z vitamini in minerali, ki jih na ta način tudi ohranimo, medtem ko v posušenem peteršilju ostane le malo koristnih sestavin.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite