Pesto z baziliko

Znam svetuje

Pesto z baziliko in testeninami je ena izmed najboljših italijanskih predjedi, narejen mora biti seveda s pravimi sestavinami in na tradicionalen način. Pristni genovski pesto je vedno delan v marmornatem možnarju, v katerem nežne liste bazilike pretlačimo skupaj s česnom, pinjolami, ekstra deviškim oljčnem oljem, parmezanom in pecorinom (ovčjim sirom) v bogato kremno omako. Seveda si delo lahko nekoliko olajšamo in ga pripravimo v električnem mešalniku, pomembno je le, da uporabimo kvalitetne sestavine.

Bazilika, z značilno svežino in vonjem, je ključna sestavina tega tradicionalnega pesta. Njena vloga ni le v okusu, temveč tudi v ustvarjanje barvite zelenice, ki pričara pravo umetniško doživetje na vašem krožniku.

Bazilika vsebuje močne antioksidante, kot je vitamin A, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom v telesu. Vsebuje tudi vitamin C in druge hranilne snovi, ki lahko okrepijo imunski sistem in pripomorejo k boljši odpornosti proti boleznim.

Aromatične spojine v baziliki, kot je linalool, imajo pomirjujoče lastnosti. Zato se v nekaterih tradicionalnih medicinskih sistemih uporablja za zmanjšanje stresa in tesnobe. Nekateri študije kažejo, da lahko ekstrakt bazilike pomaga pri regulaciji ravni krvnega sladkorja in s tem pomaga pri obvladovanju sladkorne bolezni.

Sestavine za pesto z baziliko

  • 80 g sveže bazilike, natrgane lističe
  • 50 g sveže naribanega parmezana
  • 30 g pinjol
  • 3 stroki česna, olupljeni in prerezani na polovico
  • 100 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • 40 g pecorino sira, naribanega
  • 3 grame grobe morske soli

Postopek

1Za pripravo tradicionalnega genovskega pesta vejicam bazilike najprej potrgamo liste in jih damo na cedilo. Oplaknemo jih pod hladno tekočo vodo, nato jih damo na papirnato brisačko in dobro osušimo.  

2V možnar stresemo česen in ga z lesenim betom dobro pretlačimo, da dobimo gladko pasto.

3Česnu dodamo pinjole in jih skupaj s česnom pretlačimo v kremo.

4Naslednja sestavina, ki jo dodamo v možnar so listi bazilike in groba sol. Nadaljujemo s tlačenjem našega pesta. Najhitreje bomo to storili tako, da začnemo udarjati z betom, nadaljujemo pa s krožnimi gibi. Bodimo pozorni, da dobro premešamo vse sestavine, tudi tiste, ki se nabirajo na obodu možnarja. Pomagamo si z žlico.

5Ko dobimo homogeno pasto, dodamo pecorino in sveže nariban parmezan. Nadaljujemo s tlačenjem dokler niso vse sestavine povezane v enakomerno kremo.

6Prilijemo še olje, dobro ga vmešamo v kremo in naš pesto je pripravljen.

7Lahko ga shranimo tako, da ga pretresemo v kozarček, na vrh nalijemo oljčno olje, kozarček zapremo in postavimo v hladilnik. Tako pripravljen bo uporaben vsaj 4 dni.

Nasvet

Lahko si delo nekoliko olajšamo in vse sestavine (razen olja) damo v električni mešalnik, mešamo minutko, da vse sestavine nasekljamo, nato postopoma prilivamo olje. Mešamo toliko časa, da dobimo gladko kremo.

Tako pripravljen pesto uporabimo na testeninah, v solatah ali ga preprosto namažemo na kruh.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite