Pokaži mi jezik in povem ti, kako si

Znam svetuje

Ko nam nekdo pokaže jezik, mu lahko hitro povemo, kakšno je njegovo zdravstveno stanje. Ko smo zdravi, je jezik svetlo rdeče barve, kar gladek, mehak, seveda nekoliko vlažen in z zelo tanko oblogo. Kaj pa, ko ni tako? Kdaj ste si nazadnje pokazali jezik?

 • debela rumena obloga kaže na probleme z debelim črevesjem in na slabo prebavo. Uživajmo več vlaknin in probiotikov.
 • če je jezik otekel in obložen z debelo, belo oblogo, imamo premalo koristnih bakterij in preveč škodljivih glivic. Jejmo jogurt, kislo zelje, probiotike.
 • razpoka po sredini jezika, ki še ne sega do konice jezika, kaže na šibak želodec, pomanjkanje želodčne kisline ali encimov in neurejeno prebavo. Naredimo dieto in pijmo limonado, ananasov sok, pojejmo več bučk, lubenic, melon in korenja, pomaga tudi uživanje riža, avokada, prosene kaše in oljk.
 • če so ob straneh jezika vidni zobni odtisi, nam manjka hranilnih snovi, pa tudi vranica ne deluje najbolje. Pomagamo si z uživanjem več bučk, fižola, kolerabe, korenja, ovsa, peteršilja, perutnine in rib.
 • če nas jezik peče, nam manjka želodčne kisline in vitamina B1. V jedilnik uvrstimo polnovredna žita, ovsene kosmiče, pivski kvas, pinjole, sončnično seme, kislo zelje, rdečo peso, oljke, citruse in pršut.
 • ko nas jezik boli, nam manjka hranilnih snovi in vitaminov B-kompleksa, bakra in železa. Naredimo dieto s perutnino in govedino, jetrci, sojinimi kalčki, suhimi slivami, oreščki, ajdovo kašo, bananami ter na sploh sadje in zelenjavo z vitaminom C.
 • ko je konica jezika rdeča, smo pod stresom in nam manjka vitamin B5. Uživajmo jetrca, gobe, banane, avokado, jabolka, suhe fige, sezam, puranovo in piščančje meso, govedino, svinjino, zelje, rjavi riž, jagodičje, zeleno, poprovo meto in koromač.
 • ko se pojavijo vodoravne razpoke in vdolbine, telo slabo vsrkava vitamine B-kompleksa, manjka mu cinka, imunski sistem je slab. Okrepimo se s hrano, bogato z vitamini B-kompleksa, karotenoidi in flavonoidi, esencialnimi maščobnimi kislinami.
 • proti močnemu zadahu naredimo dieto z dobrimi acidofilnimi bakterijami in cinkom.
 • bled in gladek jezik je pokazatelj slabokrvnosti in slabega stanja telesa na sploh. Je opozorilo, da je čas, da naredimo veliko spremembo v prehrani in obiščemo tudi zdravnika.
 • boleča usta pozdravimo z uživanjem jetrc, jajc, pivskega kvasa, arašidov, perutninskega mesa, rib, dateljev in suhih sliv.
 • ko izgubimo vonj, si pomagamo z velikimi količinami cinka. Najdemo ga v morski hrani, ostrigah, bučnih semenih, soji, leči, aloe veri, pivskem kvasu, jajcih, gorčici, rdečem mesu. K temu sodi še vitamin A, ki je v jajcih, smetani, siruy, ribah in jetrcih.

Če te zanima …

… konica jezika razkriva stanje srca, del za njo stanje pljuč, leva stran jezika je za jetra, desna stran opozarja na žolč, sredina jezika na stanje želodca in vranice, zadnji del na stanje ledvic, črevesja, mehurja in maternice.

… okus za sladko je na konici jezika, za slano ob straneh, zadaj ob straneh za kislo, ob korenu jezika pa za grenko.

… ženske imajo več brbončic kot moški in zaznavajo več okusov, kadilci jih imajo manj od nekadilcev in zaznavajo manj okusov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite