Testo za domače testenine

Morda vas zanima

- Oglas -

Testo za domače testenine je precej enostavno narediti, testenine so pa bistveno boljše kot kupljene. Na eno osebo računamo 100 g moke in eno jajce.

Sestavine

  • 400 g moke
  • 4 jajca
  • žlička soli
  • 2 žlici olja (po želji)

Priprava

1Moko presejemo na delovno površino in na sredini naredimo jamico. V njo dodamo jajca in sol. Lahko tudi malo olja, testo se bo lažje mesilo, vendar ne bo tako čvrsto. Z vilicami najprej razžvrkljamo jajca in postopoma dodajamo moko. Nadaljujemo s prsti, moko od sredine postopoma vmešamo v jajca, dokler ne porabimo vse moke. Testo gnetemo še 10 minut, dokler ni gladko in voljno. Oblikujemo ga v hlebček, zavijemo v prozorno folijo in pustimo vsaj pol ure počivati.

2Težji del priprave domačih testenin je valjanje testa. Če imamo strojček, je postopek bistveno lažji. Začnemo pri najširši razdalji. Testo večkrat prepognemo in damo skozi valjčke (3 do 4 krat) šele nato postopoma zmanjšujemo debelino.

3Če se testo lepi, da vmes odlagamo na pomokan prtiček in ga malo posušimo, vendar ne preveč, na sredini mora biti še mehko, sicer se bo trgalo. Če ga valjamo na roke, dobro pomokamo delovno površino in z valjarjem oblikujemo kvadrat. Vmes ga večkrat privzdignemo in po potrebi še malo pomokamo, da se nam ne zalepi na površino. Testo za rezance razvaljamo na milimeter in pol debelo, počakamo, da se malo posuši (5-10 minut) in ga z ostrim nožem narežemo.

4Testo lahko uporabimo za domače torteline, raviole, rezance, lazanjo, jušne rezance, ribano kašo …Tako pripravljene testenine kuhamo 2-3 minute. Velja pravilo, da za vsakih 100 g testenin damo en liter vode, ki je ne pozabite soliti! Tako pripravljene testenine lahko posušite in hranite v zaprti posodi. Če naredite torteline oziroma raviole, pa jih lahko zamrznete.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad