Imate težave s ščitnico?

Znam svetuje

Poznamo dve najbolj pogosti težavi. Preveliko ali premajhno delovanje.

Hipotiroidizem pomeni zmanjšano delovanje, ki naše telo upočasni. Ščitnica proizvaja premalo hormonov, kar se odraža v pridobivanju telesne teže, zaprtosti, utrujenosti, tankih laseh, zamegljenih mislih, slabem razpoloženj, pogosto pa nas tudi zebe.

Priporočena prehrana pri premalo delujoči ščitnici ima nizek glikemični indeks, kot na primer ovsena kaša z jogurtom in cimetom. V prehrano je potrebno dodati ogljikove hidrati iz neškrobne zelenjave, sadja, stročnic in žit. Izogibati se je potrebno sladkanim sokovom, kruhom, testeninam. Preveč ogljikovih hidratov namreč povzroči aktivnost inzulina, katerega aktivnost je zmanjšana predvsem pri premalo delujoči ščitnici.

Zelo priporočljivo je uživanje oreščkov, rib, lanenih semen in ostale hrane z omega-3 maščobami. Redno zajtrkovanje skrbi za stabilnejšo raven glukoze v krvi, zato nikar ne odlašajte z zajtrkom. Poskrbite za redno gibanje, saj fizična aktivnost pospešuje prebavo. Zaužijte zadosti beljakovin, ki naj bodo iz rib, beljakov in rastlin (fižol, žita, oreščki). Zeleno zelenjavo je potrebno uživati kuhano (brokoli, brstični ohrovt), da izloči snov, ki zavira delovanje ščitnice.

Hipertiroidizem pomeni prekomerno delovanje, ki največkrat doleti ženske. Ščitnica proizvaja preveč hormonov in pospeši delovanje številnih celic in tkiv. Kljub povečanemu uživanju hrane izgubljamo težo, pospešen je srčni utrip, čezmerno potenje, slabo prenašanje višjih temperatur, razdraženost, nihanje razpoloženja, nespečnost, golša, izbuljene oči.

Pri prevelikem delovanju bodimo pozorni, da ne uživamo hrane, ki ima visoko vrednost živega srebra, umetna sladila in živila, ki dražijo vašo prebavo. Preobčutljivost lahko povzroča gluten, mlečni izdelki in rdeči fižol.

Za zdravljenje se je potrebno obrniti na zdravnika, ki težavi postavijo diagnozo in jo primerno zdravijo. Uporablja se lahko zaviralce nastajanja ščitničnih hormonov v obliki tablet, zdravljenje z radioaktivnim jodom, kjer se jod kopiči v ščitnici in s svojim sevanjem uniči ščitnično tkivo ali pa se ščitnica operativno odstrani.

Nasveti so informativne narave in vsekakor priporočamo posvet z zdravnikom.

1 komentar

  1. Pri tako velikih znanjih ki se delijo po svetu ne verjamem samo v agresivno operacije ščitnice . V tujini imajo lepe standarde in čiste bolnišnice in dobro komunikacijo.V Sloveniji se že v sprejemni kot roboti sestre ali administratorji ki so po naravi nesistematični zelo rezervirani in še debeli ljudje z zanemarjenimi oblekami in bolnišničnimi hodniki.Grozno staromodno in zlobno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite