Murva – zoper depresijo in nespečnost

Znam svetuje

Murva je listopadno drevo, katerega izvorno območje je Azija. V Evropo so jo prinesli v 11. stoletju, da bi uporabljali liste za krmo gosenic sviloprejk. Najbolje uspeva na sončnih rastiščih ter rodovitnih, dobro odcednih in propustnih tleh. V Sloveniji sta poznani predvsem bela in črna murva, značilni za Primorsko.

Bela in črna

Ime je dobila po belih, okusnih, malinam podobnih plodovih. Glede na njihovo barvo ločimo murvo na črno (Morus nigra) in belo (Morus alba). Razlikujeta se tudi v velikosti in obliki listov; veje in deblo črne murve so močnejši od bele.

Murva se v kulinariki uporablja sveža in sušena za izdelavo marmelad, sokov, smutijev, slaščic, sladoleda, omak, sadnih solat, sadnih kup, kompota, vina. Uporabna pa je tudi v zdravilne namene. Učinkovine v črni murvi so namreč organske kisline (citronska in jabolčna), beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe, vitamini A, B1, B2, C, E in K, beta karoten, natrij, kalcij, selen, cink, baker, železo, kalij, mangan, magnezij, pektin.

Sprošča živce

Koristi pri vnetju sečnih poti, boleznih ustne votline in grla. Da bi okrepili imunski sistem in obrambo telesa, je treba zjutraj popiti čisti sok murve, in sicer eno žlico na prazen želodec. Črna murva izboljšuje odpornost proti virusom, blaži epilepsijo, depresijo, nespečnost in vrtoglavico, sprošča živce. Pomaga pri ugrizih žuželk. Uporabna je zoper drisko. Priporočajo jo zoper staranje kože, za beljenje kože. Uživamo jo pri boleznih želodca in črevesja, pri zastrupitvi s hrano, z alkoholom ali z gobami. Celi rane, zdravi akne ter je uporabna kot tonik za obraz in oči.

Velja opozoriti, da ljudje z alergijami ne smejo jesti murv. Na dan se lahko poje do 30 dag zrelih plodov. Zeleni plodovi povzročajo hudo drisko. Uživati ne smemo mrzlih plodov, ker slabo vplivajo na želodec in želodčno sluznico. Tudi bolniki s sladkorno boleznijo naj ne uživajo zrelih plodov murve.

Čaj pri želodčnih težavah

Čajno žličko zdrobljenega lubja črne murve prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 15 minut in precedimo. Pol skodelice čaja spijemo zjutraj, pol pa zvečer.

Marmelada

Potrebujemo 2,5 kg črnih murv, 1,5 kg sladkorja, 1 vrečko zgoščevalca. Plodove črne murve operemo, posmukamo s pecljev in osušimo. V električnem mešalniku jih zmeljemo, nato pretlačimo skozi krpo. V dobljeno maso vmešamo sladkor in zavremo. Kuhamo 10 minut, dodamo zgoščevalec in še enkrat zavremo. Vročo marmelado damo v kozarce in jih takoj zapremo. Hranimo jih v hladnem in toplem prostoru.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite