Smeh je najboljše zdravilo zoper stres

Morda vas zanima

- Oglas -
  • Sproščen smeh lahko zaščiti pred srčnim infarktom, in sicer tako, da zmanjšuje možnost vnetja endotelija zaščitnega sloja celic, ki obdaja krvne žile v srcu. Smeh izboljša krvni pritisk in funkcijo srca, lahko poveča tudi koncentracijo dušikovega oksida, ki širi krvne žile, opozarjajo strokovnjaki.
  • Smeh je velikega pomena tudi za pljuča. Pri smejanju namreč pride vanje več kisika, kar blaži kronične pljučne bolezni. Japonski raziskovalci so opravili raziskavo, v katero so zajeli 26 ljudi z alergijo. Ugotovili so, da so komedije, ki so jim jih predvajali, ugodno vplivale na bolezen.
  • Zdravniki zatrjujejo, da je smeh pomemben tudi za imunski sistem, saj poveča število celic ubijalk in tako imenovanih Tcelic, ki so zelo pomembne za obrambo telesa pred različnimi virusi in tumorskimi celicami.
  • Smeh ima blagodejen vpliv na trebuh, prepono, ramena in celo na obraz. Med smejanjem se trebušne mišice in prepona skrčijo, obrazne mišice pretegnejo, hrbet in ramena pa se sprostijo. Britanski zdravniki so v svoji raziskavi ugotovili, da je sproščen smeh za zgornji del telesa skoraj enakovreden poldnevnemu obisku v termalnem kopališču.
  • Smeh je tudi najboljše zdravilo zoper stres in depresijo. Ljudje, ki imajo težave, so zagrenjeni in pogosto negativno razmišljajo o življenju, bi se morali čim več smejati. Raziskovalci na Japonskem so nedavno naredili raziskavo, v katero so zajeli po 30 žensk in moških različnih starosti, ki so bili bodisi pod stresom bodisi jih je mučila depresija. Animatorji so jih s pripovedovanjem smešnic in anekdot pripravili do smeha. Nekajdnevna terapija se je pokazala kot zelo uspešna, saj se je več kot 75 odstotkov Japoncev, ki so sodelovali v raziskavi, znebilo stresa ali depresije.
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi