Limonina marmelada

Znam svetuje

Ta domača limonina marmelada ni zahtevna za pripravo, saj na začetku kuhamo cele limone, s čemer si prihranimo čas in trud.

Sestavine za limonino marmelado

  • 1 kilogram neškropljenih limon
  • 2 kilograma sladkorja
  • 6 steklenih kozarcev velikih 450 ml

Priprava

1Limone operemo, odrežemo vrh, s katerim so se držale drevesa, in jih denemo v velik lonec skupaj z 2,5 litra vode. Naj zavre, nakar pokrijemo lonec in na nizkem ognju kuhamo še kakšni 2 uri in pol oziroma dokler lupina ne postane mehka in jo z vilico zlahka olupimo.

2Ko so limone dovolj hladne za nadaljnjo obdelavo, jih odstranimo iz lonca. Izmerimo, koliko tekočine se nam je naredilo v loncu. Potrebujemo je okoli 1,5 litra. Če nimate toliko, razliko nadomestite z vodo. Če imate preveč tekočine, zavrite in kuhajte, dokler se količina ne zmanjša.

3Prerežite limone na pol in odstranite koščice ter jih shranite, saj jih bomo še potrebovali. Med rezanjem limon ulovite tudi sok. Limonino meso in lupino narežemo na koščke ali rezance, vseeno kako ozke ali široke. Vse to skupaj s sokom limon dajte nazaj v lonec. Koščice zavijte v kos gaze in jih zavežite z vrvico ter prav tako denite v lonec.

4Dodajte sladkor in zavrite ter mešajte, dokler se sladkor povsem ne stopi. Naj zmes močno vre kakšnih 20 minut, ko se bo zgostila in bo podobna marmeladi. Za preizkus kapljico malmelade od limon kanete na porcelan, ki ste ga ohladili v hladilniku. Pustite kapljico naj se hladi eno minuto, zatem se je dotaknite s prstom. Če površina nekoliko razpoka, je marmelada narejena. Če se to ne zgodi, zmes na visokem ognju kuhajte še nekaj minut in ponovite postopek testiranja.

5Pustite marmelado v loncu, naj se hladi 10 do 15 minut. Odstranite vrečico s koščicami in mešajte v eno smer, da majhni balončki na površju marmelade počijo. Marmelado nalijte v tople, čiste, sterilizirane kozarce in jih takoj zaprite

6Kozarce steriliziramo tako, da jih operemo z vročo vodo in milnico ter damo v toplo pečico, da se povsem posušijo. Ohranimo jih tople tako, da jih zavijemo v odejo, kovter, deko …

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite