Limonini piškoti s sivko

Znam svetuje

Limonini piškoti s sivko so ena najboljših spomladanskih kombinacij okusov. Trpka, sladka in svilnata limonina krema, stisnjena med maslene, nežne in rahle sivkine limonine krhke piškote, je obvezna peka za vse, ki radi ustvarjate malo posebne sladice.

Sivka, posušena ali sveža, daje tem piškotom poseben okus. Sivko lahko kupite v specializiranih trgovinah z živili in tudi na spletu. Limona in sivka sta v tem receptu dobro uravnoteženi, to je resnično okusna kombinacija.

Sestavine za limonine piškote s sivko

Limonina krema

  • 4 jajca
  • 4 neškropljene limone – sok in lupinica
  • 200 g sladkorja
  • 200 g masla
  • 1/4 žličke soli

Piškoti

  • 3 žlice posušenih sivkinih cvetov
  • 350 g mehke bele moke
  • 200 g hladnega masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1/4 žličke soli
  • 1 jajce
  • 2 žlički limonine lupinice
  • 1/2 čajne žličke  vaniljevega ekstrakta

Postopek

1Limone operemo, naribamo lupinico in iztisnemo sok. Maslo narežemo na kocke. V kozico damo jajca in sladkor ter stepamo nekaj časa, da se sladkor stopi. Kozico pristavimo na štedilnik, ki ga segrejemo na srednjo temperaturo, nadaljujemo z mešanjem in kuhamo toliko časa, dokler masa ni popolnoma homogena. Nadaljujemo z mešanjem in dolijemo limonin sok, dodamo lupinico in malo soli.

2Ko se sestavine dobro povežejo, začnemo dodajati koščke masla. Najprej enega, ko se ta stopi, pa naslednjega, toliko časa, da porabimo vso maslo. Stalno mešamo in nadaljujemo s kuhanjem, dokler se krema ne zgosti. Postati mora gosta približno tako, kot puding. To traja približno 10 minut od začetka kuhanja.

3Ko dosežemo želeno gostoto, kremo odstavimo z ognja in jo precedimo skozi gosto sito, da odstranimo limonino lupinico in morebitne grudice. Mešamo še dve minuti, da se hitreje ohladi, ter položimo kos plastične folije neposredno na površino kreme, da preprečimo nastanek skorje. Postavimo jo v hladilnik za dve uri. Če smo je naredili več, jo lahko en teden držimo v steklenem kozarčku.

4V večjo skledo narežemo maslo na majhne koščke. Dodamo moko in s prsti hitro gnetemo, da dobimo pesku podobno strukturo.

5Vmešamo še jajce, sol in sladkor v prahu, zdrobljene sivkine cvetove, limonino lupinico in dobro pregnetemo, da dobimo homogeno testo.

6Testo ovijemo s prozorno folijo in postavimo za eno uro v hladilnik. Po eni uri testo vzamemo iz hladilnika in razdelimo na dva dela. Delovno površino potresemo z moko. Testo za piškote razvaljajte na približno 1/2 cm debelo. 

7Z modelčkom v obliki rožice izrežemo oblike. Preostalo testo ponovno razvaljamo in nadaljujemo z rezanjem, dokler ne porabimo vsega testa. Imeti moramo 24 piškotov.

8Piškote polagamo v primerni razdalji na dva pekača, ki smo ju obložili s peki papirjem.  Uporabimo majhen kozarček ali naprstnik, da polovici piškotov izrežemo luknjice. Piškote postavimo v hladilnik, za 30-40 minut, da se ne razlezejo med peko. Medtem ko se piškoti hladijo, pečico segrejemo na 180°C.

9Pečemo 12-15 minut, oziroma dokler se robovi piškotov ne začnejo obarvati zlato rumeno. Pečene pustimo, da se ohladijo, nato na vsak piškot brez luknje namažemo 2 žlički limonin kreme in nanj rahlo pritisnemo piškot z luknjo.

Ti piškoti so več kot primerni tudi za velikonočno okrašeno mizo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite