Kakijeva marmelada brez sladkorja

Morda vas zanima

- Oglas -

Zakaj kakijeva marmelada brez sladkorja? Kaki ima resda številne dobre lastnosti, bogat je z vitamini C in B ter minerali, kot so kalij, fosfor, magnezij in kalcij. Ima pa tudi eno ne prav najboljšo lastnost – veliko sladkorja. Zato je kakijeva marmelada lahko brez dodanega sladkorja. Mešamo jo z jogurtom, skuto, namažemo na kruh z maslom ali dodamo k staranim sirom.

Kaki, sladek in sočen sadež, ima zanimivo zgodovino in nekatere kulturne pomene.

Kaki izvira iz Azije, natančneje iz Kitajske in Japonske. Tam je že stoletja del tradicionalne kulinarike in se uporablja tudi v medicinske namene.

V nekaterih azijskih kulturah ima kaki mitološki pomen. V japonski mitologiji je kaki povezan z bogom blaginje in dolgoživosti. Verjame se, da uživanje kakija prinaša srečo in dolgo življenje.

V nekaterih kulturah je kaki simbol bogastva in obilja. Zaradi svoje sočnosti, sladkosti in bogate barve je postal povezan s plodnostjo in dobrotami narave.

Kaki se je v zahodnem svetu pojavil v 19. stoletju, ko so ga prinesli iz Azije. Sprva je bil predstavljen v botaničnih vrtovih, nato pa je postal priljubljena kmetijska kultura v toplih podnebjih.

Kaki se pogosto uporablja v različnih receptih, od svežih solat in sladic do marmelad in sokov.

Sestavine za kakijevo marmelado brez sladkorja

  • 1 kg kakija
  • 200 g jabolk
  • sok ene limone
Kakijev kis

Postopek

1Izberemo res zrele in mehke kakije. Kakije operemo, olupimo, odstranimo peclje, koščice (če jih imajo) in svetlejše osrednje dele. Res se potrudimo in izrežemo vse nezrele dele kakija, da marmelada ne postane trpka.  Jabolkom odstranimo peščišča in jih narežemo na majhne koščke, jih pa ne lupimo, ker ima olupek največ pektina.

2Očiščene kakije, jabolka in limonin sok damo v kozico in kuhamo 5 minut.

3Odmaknemo z ognja in sadno kašo zmiksamo s paličnim mešalnikom v gladko maso.

4Pristavimo nazaj na štedilnik in na visoki temperaturi, od stalnem mešanju kuhamo še 15 minut. Če želimo bolj gosto marmelado, podaljšamo čas kuhanja na 30 minut.

5Kozarce za vlaganje (potrebujemo dva večja ali tri manjše kozarčke) skupaj s pokrovčki temeljito operemo in postavimo za 10 minut v ogreto (100°C) pečico, da jih steriliziramo.

6Še vročo marmelado prelijemo v vroče kozarce in dobro zapremo.

7V velikem loncu zavremo vodo in vanjo potopimo zaprte kozarce, kuhamo 30 minut. Kozarce pustimo v vodi, da se ohladijo.

8Ko se ohladijo, jih obrišemo do suhega in shranimo v suhem in hladnem prostoru, odprte kozarčke pa v hladilniku – uporabimo jih v enem tednu.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad