Kakijeva marmelada brez sladkorja

Morda vas zanima

- Oglas -

Kaki ima številne dobre lastnosti, bogat je z vitamini C in B, minerali: kalij, fosfor, magnezij in kalcij, pa tudi eno ne najboljšo, ima veliko sladkorja. Zato lahko skuhamo marmelado brez sladkorja, ki jo mešamo z jogurtom, skuto, namažemo na kruh z maslom ali dodamo k staranim sirom.

Sestavine

  • 1 kg kakija
  • 200 g jabolk
  • sok ene limone

Postopek

1Izberemo res zrele in mehke kakije. Kakije operemo, olupimo, odstranimo peclje, koščice (če jih imajo) in svetlejše osrednje dele. Res se potrudimo, da izrežemo vse nezrele dele kakija, da marmelada ne postane trpka.  Jabolkom odstranimo peščišča in jih narežemo na majhne koščke, jih pa ne lupimo, ker ima olupek največ pektina.

2Očiščene kakije, jabolka in limonin sok damo v kozico in  kuhamo 5 minut.

3Odmaknemo z ognja in sadno kašo zmiksamo s paličnim mešalnikom v gladko maso.

4Pristavimo nazaj na štedilnik in na visoki temperaturi, od stalnem mešanju kuhamo še 15 minut. Če želimo bolj gosto marmelado, podaljšamo čas kuhanja na 30 minut.

5Kozarce za vlaganje (rabimo dva večja ali tri manjše kozarčke) skupaj s pokrovčki temeljito operemo in postavimo za 10 minut v ogreto (100°C) pečico, da jih steriliziramo.

6Še vročo marmelado prelijemo v vroče kozarce in dobro zapremo.

7v velikem loncu zavremo vodo in vanjo potopimo zaprte kozarce, kuhamo 30 minut. Kozarce pustimo v vodi, da se ohladijo.

8Ko se ohladijo, jih obrišemo do suhega in shranimo v suhem in hladnem prostoru, odprte kozarčke pa v hladilniku, porabimo jih v enem tednu.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -