Brusnice vsebujejo veliko koristnih vitaminov in mineralov, zato marmelade ne kuhamo prav dolgo, da jih ne uničimo. Pri pripravi marmelade je treba skrbno izbrati sadeže – morajo biti rdeče do vijolične barve, na otip elastični in brez vidnih poškodb.
Sestavine
- 1 kg brusnic
- 1/2 kg želirnega sladkorja
Postopek
1Brusnice zmeljemo v mešalniku in jim dodamo sladkor. Dobro premešamo in pustimo dve uri, da se sestavini dobro prepojita in sladkor stopi.
2Sadno kašo prelijemo v lonec in ob stalnem mešanju kuhamo 10 minut.
3Manjše kozarčke, skupaj s pokrovčki, steriliziramo v pečici na 100°C in vanje prelijemo še vročo marmelado. Dobro zatisnemo pokrovčke in pokrijemo, da se počasi ohlajajo.
4Marmelado lahko uporabljamo na nešteto načinov: lahko jo dodamo k mesu, saj ni preveč sladka, uporabljamo pri peki slaščic ali pa enostavno namažemo na domač kruh in uživamo.
Nasvet
5Brusnicam lahko dodajamo različne dišave, dobro se povežejo s cimetom, meto, limonami ali pomarančami. Pri tem prilagodimo količino sladkorja.