Čebulni napitek za izkašljevanje

Znam svetuje

Čebulni napitek za izkašljevanje je naravna pomoč, ko imamo težave z izkašljevanjem. Pri pripravi tega naravnega zdravila, ki pomaga pri kašljanju, uporabimo celo čebulo. Če nismo prepričani, da čebula ni škropljena, olupek zavržemo.

Sestavine

  • 1 srednje velika čebula
  • 3 skodelice vode

Postopek

1Čebulo razrežemo na štiri kose in jih zalijemo s 3 skodelicami vode. Zakuhamo na majhnem ognju, ko pa začne vreti, sledimo količini vode v posodi. Ko izpari polovica tekočine, odstavimo, precedimo in še toplo pijemo.

2Napitek je sladkega okusa. V vodo lahko med kuhanjem ddodamo tudi list žajblja, pol lista lovorja in za eno pest cvetkov materine dušice. Napitek si svež skuhajte in pijte večkrat na dan, razkuhano čebulo pa uporabite pri pripravi jedi. In naj vas ne skrbi, da boste smrdeli, saj ne boste.

Ali ste vedeli?

Čebula (Allium cepa) je ena izmed najpogosteje uporabljanih zelenjav v kuhinji, ki poleg svojega značilnega okusa in vonja ponuja tudi številne zanimivosti:

Bogata z antioksidanti: Čebula vsebuje antioksidante, kot so flavonoidi in polifenoli, ki imajo protivnetne lastnosti in pomagajo pri zaščiti telesa pred oksidativnim stresom.

Zgodovinska uporaba: Čebula ima dolgo zgodovino uporabe v prehrani in zdravilstvu. Stari Egipčani so jih uporabljali za povečanje vzdržljivosti in dajanje moči delavcem, ki so gradili piramide.

Vsestranskost v kulinariki: Čebula je ključna sestavina v številnih kuhinjah po svetu. Uporablja se surova v solatah, kuhana v juhah, omakah in obara ter ocvrta ali dušena kot priloga.

Lahko deluje kot afrodiziak: V nekaterih kulturah so čebulo povezovali z afrodiziakalnimi lastnostmi, verjetno zaradi njenega vpliva na prekrvavitev in splošno zdravje.

Različne vrste čebulic: Obstajajo različne vrste čebulic, vključno s čebulo za kuhanje, rdečo čebulo, belo čebulo, šalotko in mlado čebulo. Vsaka ima svoj značilen okus in uporabnost v kulinariki.

Lahko deluje kot naravni antibiotik: Čebula vsebuje fitokemikalije, kot je allicin, ki ima antibakterijske in protivnetne lastnosti. Nekateri verjamejo, da lahko uživanje čebule pomaga pri preprečevanju nekaterih okužb.

Očistilo za telo: Čebula naj bi imela čistilni učinek na telo, saj spodbuja delovanje jeter in izločanje strupenih snovi iz organizma.

Vpliv na solze: Rezanje čebule lahko povzroči sproščanje plina, ki draži oči in povzroči solzenje. To je posledica sproščanja žveplove spojine med rezanjem.

Družina Allium: Čebula je del družine Allium, ki vključuje tudi česen, por, šalotko in drobnjak. Vsi ti rastlinski člani imajo podobne značilnosti okusa.

Domače zdravilo za kašelj: Čebulni sirup, narejen s čebulo, medom in drugimi sestavinami, je v nekaterih ljudskih zdravilih priljubljen za blaženje kašlja in prehlada.

Čebula je ne le nepogrešljiva v kuhinji, temveč tudi zanimiva zaradi svojih zgodovinskih, kulturnih in zdravstvenih vidikov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite