Bezgov sorbet

Znam svetuje

Bezgov sorbet je osvežujoč in aromatičen. Sladkorni sirup je prepojen z nežnimi cvetovi bezga in ustvarja sladko bazo, ki jo prežema rahlo cvetlični okus. Dodatek svežega limoninega soka prinaša prijetno kislost, ki uravnovesi sladkobo. Čudovita tekstura se stopi v ustih in vabi, da si privoščite še eno žlico. Za tiste, ki si želite malce popestriti svojo sladico, priporočamo dodatek vodke, ki bo poudarila arome in dodala rahlo alkoholno noto.

Sorbet je priljubljen zaradi svoje osvežilne narave, nizke vsebnosti maščob, saj v njem ni mlečnih izdelkov, raznolikost okusa pa mu dajejo različne vrste sadja. Je odlična izbira za tiste, ki se izogibajo mlečnim izdelkom ali želijo lažjo sladico.

Sestavine za bezgov sorbet

  • 500 ml vode
  • 300 g sladkorja
  • 10-12 svežih bezgovih cvetov
  • 3 žlice svežega limoninega soka
  • 2 žlici vodke (po želji, pomaga preprečiti zamrzovanje sorbeta)

Postopek

1V lonec zlijemo vodo in dodamo sladkor. Segrevamo na srednji temperaturi, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Nato zavremo sirup in ga kuhamo še 1-2 minuti.

2Medtem bezgove cvetove previdno oplaknemo pod tekočo vodo, da odstranimo umazanijo ali žuželke. Pazimo, da cvetov ne pustimo predolgo v vodi, ker bodo izgubili okus.

3V skledo položimo sveže bezgove cvetove in jih prelijemo z vrelo sladkorno vodo. Pustimo, da se mešanica ohladi na sobno temperaturo, nato pa jo postavimo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj 2 uri ali pa kar čez noč. S tem postopkom se okus bezgovih cvetov prenese v sirup.

4Po namakanju precedimo mešanico skozi fino cedilo, da odstranite bezgove cvetove. Dodamo vodo in limonin sok ter tudi vodko, ki bo pomagala, da sorbet ne zmrzne, obenm pa bo prispevala dodaten okus. Dobro premešamo.

5Mešanico vlijemo v posodo za sorbet in jo postavimo v zamrzovalnik. Zamrzujemo približno 3-4 ure ali dokler sorbet ni trd. Vsako uro sorbet premešamo z vilicami, da preprečimo nastajanje leda in ohranimo gladko teksturo.

6Ko je sorbet dovolj trd, ga vzememo iz zamrzovalnika in pustimo, da se malo odtaja, preden ga postrežete. Postrežemo ga v kozarcih ali skledicah ter okrasimo z lističi mete.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite