Kakijeva torta z belo čokolado in lešniki

Znam svetuje

Kakijeva torta je sveža, kremna in nič presladka, kombinacija okusov pa božanska. Ne samo, da je odličnega okusa, torta je brezglutenska in s tem primerna tudi za tiste, ki imajo intoleranco na gluten.

Sestavine za kakijevo torto z belo čokolado in lešniki

Sestavine ustrezajo pekaču, premera 16 cm, potrebovali pa bomo tudi pekač premera 14 cm.

Kakijev insert

  • 200 g kakijevega pireja (1-2 zrela kakija, odvisno od velikosti)
  • 40 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka (uporabimo sladke pomaranče)
  • sladkor po želji
  • 2,5 lističev želatine (dva lističa in pol)

Lešnikov dacquiose

  • 1 beljak (velikostni razred M)
  • 40 g kristalnega sladkorja
  • 35 g mletih lešnikov 
  • 10 g škroba (Gustin)

Beli čokoladni mousse

  • 100 g kvalitetne bele čokolade
  • 280 g sladke smetane za stepanje
  • 2,5 lističev želatine (dva lističa in pol)

Kakijev žele

  • 120 g kakijevega pireja (približno 1 zrel kaki)
  • 30 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
  • 1,5 lističev želatine (en listič in pol)

Postopek

Kakijev insert

1Obroč premera 14 cm položimo na plastično živilsko folijo, jo tesno ovijemo okoli obroča in postavimo na trdo podlago.​

2Želatino vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.

3Kakije prepolovimo, jih z žlico previdno izdolbemo in s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladek pire. Dodamo pomarančni sok in premešamo.

4Kakijev pire segrejemo in v njem raztopimo ožete lističe želatine.

5Prelijemo ga v obroč in damo v zamrzovalnik, da se popolnoma strdi.

Lešnikov dacquoise

1Pečico segrejemo na 180° C.

2Beljak s sladkorjem čvrsto stepemo.

3Lešnike zmešamo s škrobom in z lopatko nežno vmešamo k beljakom.

4Na list papirja za peko zarišemo krog, premera 16 cm, in ga obrnemo na pekač tako, da je porisana stran spodaj.

5Maso nadevamo v dresirno vrečko z okroglim nastavkom, premera 10 mm, in jo od sredine navzven nabrizgamo v obliki spirale.

6Pečemo približno 15 minut.

7Pečeno tortno podlago po nekaj minutah odlepimo s papirja za peko in jo ohladimo na mreži.

Beli čokoladni mousse

1200 g sladke smetane srednje čvrsto stepemo in damo na hladno. 

2Želatino vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.

3Čokolado z 80 g smetane stopimo nad paro (ali v mikrovalovni pečici s 15 sekundnimi intervali) in v njej raztopimo ožete lističe želatine.

4Čokolado ohladimo do mlačnega in z lopatko v treh korakih primešamo stepeno smetano.

Kakijev žele

1Kakijev žele pripravimo po enakem postopku, kot smo pripravili kakijev insert.

Sestavljanje torte

1Tortno podlago (dacquoise) damo na podstavek in namestimo obroč. Premažemo jo z dvema dobrima žlicama kreme in nanjo položimo strjen kakijev insert. 

2Prelijemo z ostalo kremo – pri tem pazimo, da zapolnimo tudi prostor okoli inserta.

3Kremo gladko poravnamo in torto damo v hladilnik, da se nekoliko učvrsti in ohladi.

4Po ohlajeni kremi prelijemo še mlačen kakijev pire (žele) in torto damo v hladilnik za vsaj 6 ur, da se učvrsti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite