Čemaž ali divji česen

Znam svetuje

Dva dolga suličasta lista, znotraj pa pokončno stebelce, polno zvezdastih cvetkov. Čemaž ima mnogo imen, kot so divji česen, gozdni česen, medvedji luk in še kakšen česen, najbolj pomembno pa je, da tudi diši kot česen ter se prav po tem najbolje razlikuje od, na primer, šmarnice ali jesenskega podleska, s katerima ga najpogosteje zamešajo. Pa ne bi smeli, saj je šmarnica strupena, čemaž pa nadvse zdrav.

Osebna izkaznica čemaža

Ime: čemaž, divji česen (Allium ursinum L.)

Nabiramo: liste že od konca februarja do junija, ko se začnejo v gozdu sušiti; cvetove aprila in maja; čebulico poleti.

Čemaž nas očisti, kot bi rekli stari ljudje, in pripravi na pomlad. Raje ga imamo kot česen, saj je tudi nežnejši in nas vabi, da zaužijemo vse njegove dele – od korenine do listov.

Nabiranje in sušenje

Njegov dom je po vsej Sloveniji, v svetlih, vlažnih hrastovih, gabrovih in bukovih gozdovih in med grmovjem. Novi, mladi listi ob topli zimi poženejo že konec februarja, zagotovo pa jih najdemo marca in aprila. Maja začne čemaž cveteti in to počne dop konca junija, ko postanejo njegovi listi že suhi. In to je vso obdobje, ko se lahko najemo čemaževih koristnih učinkovin.

Sveže zelene liste uporabljamo kot dodatek v juhah, omakah, solatah in sokovih, iz njih izdelamo pesto, poleti iz čebulic čemaža delamo sok. Ob tem ne pozabimo, da v svojem iskanju zdravja ne smemo opleniti gozda.

Kdaj ga uporabljamo?

Sulfidi čemažu dajejo njegov vonj, v telesu pa delujejo razkuževalno, razmaščevalno, spodbujevalno in krepčilno. Ime medvedji luk čemaž ni dobil zaman, saj so tam, kjer se sprehajajo ti veliki kosmatinci, opazili, da se po zimskem spanju radi najejo čemaža, se z njim notranje očistijo in odhopsajo novim grižljajem naproti.

V čemaževih listih so flavonoidi, karotenoidi, klorofil, vitamini in rudnine, zato je čemaž odlična hrana za boljšo prebavo in presnovo, spodbuja jetra in delovanje žlez. Če ga uživamo redno, koristi tudi ožilju in lahko pripomore pri zaščiti pred aterosklerozo oziroma preprečuje kopičenje oblog in krvne strdke.

Za čiščenje ledvic in mehurja spomladi pripravimo sveže stisnjen sok, ki ga uživamo po dve žlici trikrat dnevno. Čisti zasluzena pljuča ter krepi imunski sistem in veča odpornost proti infekcijam. Vsebuje antioksidante, ki ščitijo celice pred prostimi radikali. Deluje kot antibiotik in pomaga tudi pri odpravljanju glist.

Če ne pretiravamo z njegovim uživanjem, ureja prebavo. V prehrani ga najraje uporabljamo svežega. Če ga bomo užili preveč, nam lahko razdraži želodec, kar pa običajno preprečimo, če ga kombiniramo z oljem, četudi zgolj kot solato ali pesto. V masni in mesni prehrani nam čemaž pomaga pri presnovi maščob in varuje pred neželenimi posledicami njihovega uživanja.

Če te zanima več …

… v svojem vonju je v Istri blizu čemažu oziroma divjemu česnu še ena divja zel – divji por. Divji por ima liste prav tako ploske in ostre kot večji, gojeni sorodnik veliki por, a seveda tudi manjše. Ob sprehodu po travnikih imejte v žepu švicarski nožek in uporabite rezilo, da pridete do korenine divjega pora.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite