Benedikt jajca z lososom so odličen, hranljiv in nasiten zajtrk. Čedalje več restavracij in lokalov ga ponuja na svojem meniju. Ne potrebujemo izgovorov, da si ga ne bi pripravili kar sami doma.
Sestavine
- 2 kajzerici
- 2 rezini kremnega sira
- 4 rezine dimljenega lososa
- pest sveže špinače
- 2 jajci
Holandska omaka
- 50 g masla
- 1 rumenjak
- 1 čajna žlička belega balzamičnega kisa
- sol
- poper
Postopek
1Kozico napolnimo z vodo in jo segrevamo. Tik preden zavre jajce razbijemo v skodelici in pazimo, da rumenjak ostane cel. V vreli vodi z žlico naredimo vrtinec, kamor previdno spustimo jajce in ga kuhamo 4 minute. Preden ga vzamemo ven, preverimo, da je rumenjak mehak, beljak pa dovolj čvrst.
2Medtem pripravimo holandsko omako. V skledo damo rumenjak in balzamični kis. Rumenjak stepamo nad paro. Maslo raztopimo in ga med stalnim stepanjem dodajamo rumenjaku, da dobimo gladko zmes.
3Omako začinimo s soljo, poprom in ji, če je preredka, dodamo vodo.
4Kajzerico prerežemo na pol in obe strani popečemo. Polovico namažemo s kremnim sirom, nanj položimo malo sveže špinače in 2 rezini lososa. Poširano jajce položimo na sredino in dodamo žlico holandske omake.