Velikonočna pinca

Znam svetuje

Velikonočna pinca je mehak, dišeč in sladek kruh, pravzaprav sladko kvašeno testo, povrhu namazano z jajčnim premazom.

Velikonočna pinca in njen okus

Velikonočna pinca obljublja bogat in nežen okus. Mehka, zračna sredica, pripravljena iz kombinacije moke, mleka, kvasa in masla, zagotavlja osnovo z nežno sladko noto.

Dodatek rumenjakov, sladkorja in vaniljevega sladkorja prinese sladkost in aromo. Drobci nastrgane limonine in pomarančne lupinice dodajo svežino in citrusno noto, medtem ko trojna nota ruma pripomore k toplini. Zaključek z jajčnim premazom na vrhu prispeva k hrustljavi skorji in vizualni privlačnosti.

Prehranske vrednosti velikonočne pince

Približne prehranske vrednosti za celoten recept za velikonočno pinco (brez upoštevanja velikosti posameznih porcij):

 1. Energijska vrednost: Približno 4500-5500 kilokalorij, odvisno od količine uporabljenih sestavin.
 2. Beljakovine: Približno 80-100 gramov beljakovin, predvsem zaradi moke in rumenjakov.
 3. Maščobe: Približno 150-200 gramov maščob, predvsem zaradi masla in rumenjakov.
 4. Ogljikovi hidrati: Približno 700-800 gramov ogljikovih hidratov, predvsem zaradi moke in sladkorja.
 5. Vlaknine: Manjše količine, odvisno od vrste moke, ki jo uporabljate.

Velikonočna pinca je bogat vir energije z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Sestavine, kot so moka, maslo, sladkor in rumenjaki, prispevajo k visokim vrednostim kalorij, medtem ko dodatek oreščkov in citrusnih lupinic zagotavlja okusno aromo in teksturo. Kljub temu jo je potrebno uživati zmerno zaradi visoke vsebnosti sladkorja in maščob.

Sestavine za velikonočno pinco

 • 1 kg moke
 • 400 ml mleka
 • kocka in pol kvasa
 • 120 g masla
 • 4 rumenjaki
 • 200 g sladkorja
 • 1 vaniljev sladkor
 • ščepec soli
 • 3 žlice ruma
 • nastrgana limonina in pomarančna lupinica
 • 1 jajce za premaz

Postopek

1Kvas damo v mlačno mleko in ga pustimo deset minut. Moko zmešamo z obema sladkorjema, soljo in nastrganima lupinicama, prilijemo mleko s kvasom, rum in rumenjake. Z ročnim mešalnikom zamesimo v gladko testo. Na koncu dodamo še na manjše koščke narezano zmehčano maslo in ga z mešalnikom vmešamo v testo. Po potrebi dodajamo moko, vendar ne preveč, saj mora ostati testo mehko.

2Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati na dvojno količino, nato ga premesimo in razdelimo na tri dele. Iz vsakega dela oblikujemo debelejšo kačo in jih nato spletemo v kito. Pokrijemo in ponovno pustimo, da vzhaja na dvojno količino.

3Pečico segrejemo na 170 °C, pinco pred peko še premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo približno 1 uro. Če se nam zdi, da pinca prehitro postaja rjava, jo pokrijemo s peki papirjem ali aluminjasto folijo in nadaljujemo s peko. Pred koncem peke jo odkrijemo in zlato-rumeno zapečemo.

Kaj pomeni beseda pinca?

Pinca je tradicionalni velikonočni kruh, priljubljen v Istri, Dalmaciji, v okolici Trsta in Gorice. Ime pinza izhaja iz latinskega glagola pinsare, kar pomeni ‘gnetiti’ ali ‘tolči’. Strokovnjaki menijo, da ima enak etimološki izvor kot beseda ‘pica’.

Pinco se običajno speče na veliko soboto, se odnese v cerkev po blagoslov, nato pa zaužije v nedeljo za velikonočni zajtrk skupaj s trdo kuhanimi jajci, kuhano šunko in hrenom.

Testo za pince zahteva veliko jajc, ki imajo za kristjane simbolni pomen in predstavljajo Kristusovo vstajenje. Enako lahko rečemo za zarezo na površini, ki je običajno v obliki ‘križa’ in simbolizira trpljenje Jezusa Kristusa kot mučenika. Včasih je zareza v obliki črke ‘Y’ in predstavlja sveto trojico.

Pinco so pogosto podarjali tudi ob poroki, rojstvu otroka, krstu in drugih priložnostih. Ko si komu podaril pinco, je pomenilo, da mu želiš srečo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite