Domači žajbljevi bonboni – naravni zaveznik proti kašlju in vnetemu grlu

Znam svetuje

Domači žajbljevi bonboni – naravni zaveznik proti kašlju in praskajočem grlu so okusna in zdrava alternativa kupljenim bombonom. Narejeni iz preprostih, naravnih sestavin brez umetnih barvil, konzervansov ali dodanih arom združujejo blagodejne učinke žajblja in svežino limone. Žajbelj, znan po svojih antiseptičnih in protivnetnih učinkih, pomirja vneto grlo, lajša suh kašelj, osvežuje dih ter spodbuja prebavo in razstrupljanje telesa. Ni čudno, da so domači žajbljevi bonboni že od nekdaj cenjeni v naravni medicini – popolni za obdobje prehladov ali kot zdrav posladek, ki razveseli otroke in odrasle.

Sestavine za domače žajbljeve bonbone

  • 1 večji šopek svežih žajbljevih listov (lahko tudi suhi)
  • 200 g sladkorja
  • 100 ml vode
  • Sok ene limone
  • Ščepec mletega ingverja (po želji)
  • Sladkor v prahu za posip

Postopek

1Žajbelj na hitro operite v hladni vodi, nato ga dobro osušite s kuhinjsko brisačo. Osmukajte listke in jih drobno nasekljajte – suhe lahko zdrobite v možnarju.

2V manjši kozici zmešajte sladkor in vodo. Kuhajte na srednjem ognju, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi in sirup rahlo zavre. Dodajte limonin sok in ingver v prahu ter kuhajte še 3–5 minut.

3Dodajte narezane žajbljeve liste in kuhajte še 2–3 minute, nato odstavite z ognja. Pustite stati 15–20 minut, da se sirup nekoliko ohladi in se žajbelj prepoji z aromo.

4Pladenj obložite s peki papirjem in z žličko ali dresirno vrečko nanj nakapljajte ohlajeno maso v majhne kupčke.

5Ko se masa začne strjevati, jo lahko po želji oblikujete z dlanmi v okrogle ali ovalne bonbone. Če se lepijo, jih rahlo povaljajte v sladkorju v prahu.

6Bonbone hranite v steklenem kozarcu z dobro prilegajočim pokrovom, da ostanejo suhi in ohranijo okus.

Nasveti za popolne domače bonbone

• Če želite močnejši okus, dodajte več žajblja ali kanček timijana.
• Za svežino uporabite naribano lupinico limone ali nekaj kapljic eteričnega olja mete.
• Za mehkejše bonbone sirup kuhajte manj časa – za trše pa nekoliko dlje.
• Lepo darilo: zavijte jih v peki papir in shranite v stekleni kozarec z ročno napisano etiketo.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko uporabim suhi žajbelj?

Da, suhi žajbelj je odlična izbira – le količino nekoliko zmanjšajte, saj je bolj aromatičen kot svež.

Kako dolgo se domači bonboni obdržijo?

Če jih shranite v dobro zaprtem kozarcu na suhem mestu, bodo uporabni približno 3–4 tedne. Izogibajte se vlagi, saj se lahko začnejo lepiti.

Ali so primerni za otroke?

Seveda, le pazite, da jih ne ponudite otrokom, mlajšim od 3 let, saj bi se lahko z njimi zadušili. Za starejše otroke so naravna in varna izbira proti kašlju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite