Laneno seme – superživilo za vsak dan

Znam svetuje

Drobna rjava semena so poznali in gojili že Egipčani, kasneje pa se je lan, ki daje ta semena, razširil po vsem svetu. Danes ga največ gojijo v Rusiji, ZDA in Kanadi. Nekateri enoletni rastlini z vitkim steblom, dolgim do 70 centimetrov, pravijo tudi stara poljščina Evrope. Lan sicer uvrščamo v zelnati rod lanovk, cvetovi pa so bele ali modre barve, ki cvetijo od konca junija do avgusta. Lan, ki ga gojijo za industrijo in semena, se požanje septembra.

Steblo nosi plod, v katerem je do 10 semen, ki so majcena in ploščata, barva pa niha od svetle do temno rjave. Kadar seme namočimo v vodo, ga obda sluzast ovoj. Kot tak se uporablja za čiščenje organizma in je idealno hranilo ob spomladanskem postu, čiščenju in prenovi telesa. Njegovo uživanje priporočajo tudi za sijočo in zdravo kožo.

Bogat z omega-3 maščobami 

Laneno seme je tudi najstarejši vir rastlinskih maščob. Semena vsebujejo veliko omega-3 in omega-6 maščobnih kislin, ki bistrijo um, krepijo koncentracijo in blažijo depresijo, izvrstno pa varujejo pred rakavimi in srčnimi boleznimi.

Lanena semena so tudi dobra zamenjava za ribje meso, če slednjega ne maramo. Svetujejo, da vsak dan pojemo žličko ali dve lanenega semena. Lahko ga zamešamo v jogurt, mleko ali v solato, saj bo pospešilo prebavo ter vplivalo na kakovost kože, nohtov in las. Spodbudili bomo še srčno-žilni sistem, okrepili odpornost in uravnali nivo krvnega sladkorja. Semena je dobro pred užitjem za nekaj časa namočiti v vodo, saj le tako dobimo kar največ njegovih hranilnih učinkovin. Če tega ne boste storili, pa jih pred užitjem zmeljite, in to v kavnem mlinčku. Najbolje jih je pojesti zjutraj.

Poln protirakavih snovi

Uporabnost lanenega semena za zdravilne namene je težko primerljiva s katero drugo rastlino. Učinkovine iz semena ugodno delujejo tudi pri vnetjih prebavil, sečil in kože. Seme namreč zagotavlja kar 75- do 800-krat več rastlinskih vlaknin in balastnih snovi kot katerakoli druga vrsta rastlinskega vira. Laneno seme sicer vsebuje 30 odstotkov vlaknin, 20 odstotkov beljakovin, veliko mineralov in tudi protirakave snovi, ki jih imenujemo lignani ali lignanti. 

Dieta za zdravljenje raka

Poznana je dieta z lanenim semenom, ki jo je pred sedemdesetimi leti odkrila dr. Johanna Budwig in jo označila kot preventivo in kurativo. Ko so jo pred kratkim na novo preučili še drugi znanstveniki, so zapisali, da gre za eno najbolj uspešnih diet za zdravljenje raka na svetu. V mešalniku zmešajte skodelico skute ali jogurta z manj maščobami, 2-5 žlic lanenega olja, 1-3 žlice sveže mletih lanenih semen in malce kajenskega popra.

Za sadno kremo z lanenim semenom potrebujete srednje veliko pomarančo, banano, kivi, veliko žlico cvetličnega medu, za noževo konico cimeta, 2 mali žlički navadnega jogurta ali 3 velike žlice mleka ter žličko lanenega semena.

Pomarančo olupimo, narežemo na koščke in jo damo v posodo. Olupimo tudi kivi, ga narežemo in dodamo pomaranči. Dodamo žlico medu in laneno seme. Nazadnje olupimo še banano, jo narežemo na koščke in dodamo k sadju. Potresemo s cimetom in na koncu po izbiri dodamo navaden jogurt ali mleko. S paličnim mešalnikom dobro premešamo, da dobimo gosto kremo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite