Meta – prežene številne tegobe

Morda vas zanima

- Oglas -

Meta (Mentha) je dobro znano in po vsem svetu razširjeno zelišče. V Evropo so do 9. stoletja prinesli številne vrste met. Nekdo je zapisal, da je met toliko, da bi lažje preštel iskre iz vulkanskega ognjišča kot vse njene oblike. Število met se z vedno novimi hibridi še povečuje, med več kot 600 vrstami je izbira velika.

Sušenje na toplem

Na naših vrtovih je najbolj pogosta poprova meta, ki raste tudi prosto na bolj vlažnih krajih. Je večletnica, velikosti med 40 in 90 centimetri. Vsi deli rastline so močno aromatični. Poprovo meto nabiramo, ko začne rastlina cveteti, cvete od junija do avgusta. Rastlino odrežemo nekaj centimetrov nad tlemi. Nabiramo jo v opoldanskih urah v lepem vremenu, saj je takrat v poprovi meti največ eteričnih olj. Cvetove in liste potrgamo s stebla in jih sušimo na toplem, senčnem mestu, kjer se bodo posušili hitro, brez težav.

Sprošča tudi mišice in glavobole

Zdravilnost poprove mete je v metinem olju, ki ga ima rastlina okoli 1,3 odstotka. Olje vsebuje približno 50 do 80 odstotkov mentola in 20 odstotkov mentona, pomembne zdravilne učinkovine so še grenčine, čreslovine in fermenti. Vtiranje olja poprove mete v kožo omili ali prežene bolečine na prizadetem mestu. Prežene različne vrste glavobolov, tudi migrenskega. Z nežnimi krožnimi gibi masiramo in vtiramo olje v predelu senc, čela ali zatilja.

Olje pomaga pri sproščanju mišic. Za razkuževanje in odpiranje dihalnih poti kanemo dve do tri kapljice olja na dlani, jih med seboj podrgnemo in nato nekajkrat globoko vdihnemo ali si pripravimo inhalacijsko kopel.

Čaj pripravimo tako, da vodo zavremo na približno 90 stopinj Celzija. Liste mete zdrobimo na manjše koščke (za približno pol litra vode), vzamemo dve žlički zelišča, prelijemo z vrelo vodo, pustimo pet minut in popijemo po požirkih 3 do 4 skodelice čaja na dan.

Napolni nas s svežo energijo

Čaj pomirja in krepi živce, ugodno deluje na gladko mišičje prebavnega trakta, proti krčem, preganja vetrove, pospešuje izločanje žolča, seča, pomirja bruhanje, krepi delovanje jeter in trebušne slinavke.

Kot antiseptik ga uporabljamo pri prehladih, prežene tudi zadah iz ust, deluje protivnetno. Metin čaj je dober pri slabem spancu, nervoznem srcu, glavobolu, pri prehladu in gripi.

Ljudje, ki veliko sedijo, bi si morali večkrat privoščiti metino kopel, saj nas osveži, napolni s svežo energijo, sprosti napete mišice, vse telo spravi v ravnotežje in odstrani živčne motnje.

Meta je uporabna tudi v kuhinji. Njene liste uporabljamo za omake, sirupe, deserte, čokolado, sladolede, dodamo jih mlademu krompirju, osvežilnim pijačam, kisom, jogurtom, sadnim solatam, odlično pa se ujame s črnim ribezom.

Prejšnji članekPalačinke s skuto
Naslednji članekTirolski cmoki
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -