Jagodna torta z meto, grškim jogurtom in bezgom

Morda vas zanima

- Oglas -

Osvežilna, lahka in aromatična, po okusu pa božanska! Ta torta je prava poletna kraljica, in upam si trditi, da vas bo navdušila. Sestavljena je iz jagodno-metine kreme, lahke kreme z grškim jogurtom in bezgom ter slastnega jagodnega želeja. Po želji biskvit zamenjamo s piškotno podlago in si prihranimo uporabo pečice.

Sestavine za jagodno torto z meto, grškim jogurtom in bezgom

Sestavine ustrezajo tortnemu pekaču, premera 20 cm. Lahko uporabimo tudi večji pekač, s premerom 22 cm, vendar bodo količine biskvita, če jih ne povečamo, zadoščale za eno (spodnjo) plast biskvita.

Biskvit

  • 2 jajci (velikostni razred M)
  • 60 g kristalnega sladkorja
  • 50 g gladke moke
  • 15 g škroba

Vlaženje biskvita

  • 100 ml vode
  • 10 g limoninega sladkorja
  • 20 g kristalnega sladkorja

Jagodna krema z meto

  • 150 g zamrznjenih ali svežih jagod
  • 30 ml vode
  • 20 g kristalnega sladkorja
  • 12-15 lističev sveže mete (3-4 g)
  • 2,5 lističa želatine
  • 85 g sira mascarpone
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 150 g sladke smetane za stepanje

Krema z grškim jogurtom in bezgom

  • 150 g jogurta grškega tipa
  • 80 ml bezgovega sirupa
  • 100 g sira mascarpone
  • drobno naribana lupinica 1 bio limone
  • 10 g sladkorja v prahu oz. po okusu
  • 30 ml mleka
  • 2 lističa želatine
  • 100 g sladke smetane za stepanje

Jagodni žele

  • 100 g zamrznjenih ali svežih jagod
  • 50 ml vode
  • 20 g kristalnega sladkorja oz. po okusu
  • 1,5 lističa želatine

Postopek

Biskvit

1Pečico segrejemo na 180 °C.

2Jajci s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo 10 minut.

3Suhe sestavine presejemo na jajčno maso in jih nežno vmešamo z lopatko.

4Maso enakomerno premažemo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno) in pečemo 15 minut.

5Pečen biskvit nekaj minut ohlajamo v pekaču, nato ga vzamemo iz pekača in do mlačnega ohladimo na mreži.

6Mlačen biskvit ovijemo v plastično živilsko folijo do uporabe, nato ga prečno prerežemo na dva enaka diska, vrhnjo kožico pa odstranimo.

Vlaženje biskvita

Vodo s sladkorji segrejemo do vretja in ohladimo.

Jagodna krema z meto

1Jagode, sladkor, vodo in lističe mete na nizki temperaturi z občasnim mešanjem zavremo. Ko zavre, kozico odstavimo, jo pokrijemo s pokrovom in pustimo stati 20 minut.

2V tem času stepemo sladko smetano in jo damo na hladno.

3Lističe želatine vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.

4Sir mascarpone gladko zmešamo s sladkorjem v prahu.

5Vso vsebino iz kozice prelijemo v ožjo, višjo posodo in zmeljemo s paličnim mešalnikom.

6Jagodni pire z meto po potrebi nekoliko segrejemo in v njem raztopimo ožete lističe želatine.

7Mlačen pire dodamo k siru mascarpone in z ročnim mešalnikom dobro premešamo.

8Nazadnje z lopatko primešamo še stepeno smetano.

Spodnjo plast biskvita postavimo na podstavek, ga navlažimo in namestimo obroč z acetatno folijo. Premažemo ga z jagodno kremo in površino poravnamo. Drugo plast biskvita obrežemo na premer 16 cm oz. 4 cm manj od premera torte. Položimo ga na sredino kreme, z rokami nežno potisnemo ob kremo in ga navlažimo.

Krema z grškim jogurtom in bezgom

1Sladko smetano stepemo in damo na hladno.

2Lističe želatine vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.

3Jogurt, bezgov sirup, sir mascarpone, limonino lupinico in sladkor v prahu (po okusu/potrebi) z ročnim mešalnikom gladko zmešamo.

4Mleko segrejemo in v njem raztopimo ožete lističe želatine. Prilijemo ga h kremi in dobro premešamo.

5Z lopatko primešamo še stepeno smetano.

Kremo s pomočjo dresirne vrečke (vrečke za brizganje) nabrizgamo najprej okoli biskvita, da zapolnimo rob, nato še po sredini. Površino poravnamo in torto damo za eno uro v hladilnik, da se krema učvrsti in ohladi.

Jagodni žele

1Želatino vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.

2Jagode, vodo in sladkor zavremo in zmeljemo v pire.

3V pireju raztopimo ožete lističe želatine in ga ohladimo do mlačnega.

Mlačen pire prelijemo po ohlajeni kremi in torto damo v hladilnik za vsaj 6 ur, da se dobro ohladi. Ohlajeni torti snamemo obroč, previdno odlepimo acetatno folijo in jo poljubno dekoriramo.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad