Omaka s hrenom in kislo smetano

Znam svetuje

Omaka s hrenom in kislo smetano ne sme manjkati zraven šunke in ostalih dobrot. Hren je zdrav, očisti nam telo in prežene viruse, s kislo smetano pa postane bolj blag in ga lahko še več pojemo.

Hren vsebuje veliko vlaknin, kalija, kalcija, magnezija, fosforja, vitamina C in vitamina B6. Vsebuje tudi majhne količine drugih hranil, kot so železo, cink, folati in vitamini B2 in B3. Poleg tega hren vsebuje tudi spojine, kot so glukozinolati, ki imajo protirakave lastnosti. Hren lahko pomaga tudi pri lajšanju simptomov prehlada in kašlja, saj vsebuje spojine, ki imajo antiseptične lastnosti.

Hren vsebuje tudi eterična olja, ki mu dajejo značilen vonj in okus. Te snovi so lahko tudi dražeče in povzročijo solzenje oči, ko ga režemo ali ribamo.

Sestavine za omako s hrenom in kislo smetano

  • 200 g svežega hrena
  • 200 g sladkorja
  • 100 ml limoninega soka
  • 50 g jabolčnega kisa
  • 200 ml kisle smetane
  • 200 ml oljčnega olja
  • 10 g soli

Postopek

1Hren dobro očistimo in ga na drobno naribamo.

2Dodamo sladkor, jabolčni kis, limonin sok, oljčno olje, sol in kislo smetano. Dobro premešamo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite