Brusnična omaka z medom

Znam svetuje

Brusnična omaka je priljubljen dodatek mesnim jedem, nepogrešljiva pri divjačini, odlična je v navadnem jogurtu ali skuti in prijetno popestri narezke s siri. Sladkor nadomestimo z medom, lahko pa uporabimo tudi javorjev sirup, ki je naravno sladilo.

Brusnice so pravo superživilo z ogromno zdravilnimi lastnostmi. Prvič, so polne antioksidantov, kar pripomore k zaščiti celic pred poškodbami. Poleg tega imajo tudi protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo pri zmanjševanju vnetij v telesu.

Brusnice so znane tudi po svoji sposobnosti preprečevanja okužb sečil, saj vsebujejo snovi, ki preprečujejo, da bi se bakterije prijele na stene sečil. Prav tako lahko pomagajo pri zmanjševanju tveganja za srčno-žilne bolezni, saj vplivajo na znižanje krvnega tlaka in izboljšanje ravni holesterola.

In to še ni vse! Brusnice naj bi imele tudi pozitiven vpliv na zdravje prebavil, saj lahko pomagajo pri preprečevanju okužb želodca in črevesja. Skratka, dodajanje brusnic v prehrano je odličen način za spodbujanje splošnega zdravja.

Brusnice so pravo hranilno bogastvo! Vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki so koristna za zdravje.

Vitamini: Brusnice so dober vir vitaminov C, A in K. Vitamin C je močan antioksidant, ki krepi imunski sistem, vitamin A pa je pomemben za zdravje oči in kože.

Minerali: Vsebujejo minerale, kot so kalij, kalcij, fosfor in magnezij. Kalij je ključen za uravnavanje krvnega tlaka, kalcij pa za zdravje kosti.

Vlaknine: Brusnice so bogate s topnimi vlakninami, ki so koristne za prebavo in lahko pomagajo uravnavati raven holesterola v krvi.

Antioksidanti: Brusnice so znane po visoki vsebnosti antioksidantov, kot so flavonoidi, antociani in proantocianidini. Ti antioksidanti pomagajo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Sestavine za brusnično omako z medom

  • 350 g očiščenih brusnic
  • 115 g cvetličnega medu
  • 120 ml vode
  • ščepec soli

Postopek

1Oprane in očiščene brusnice damo v lonec, zalijemo z vodo, dodamo še med in sol.

2Premešamo in na sredne močnem ognju zavremo.

3Stalno mešamo in pustimo vreti 10 minut. Med kuhanjem bodo brusnice popokale in spustile svoj gel. Omaka se bo dokaj hitro zgostila. Med kuhanjem odstranjujemo peno, ki se bo nabirala na vrhu.

4Preizkusimo, če je dovolj gosta tako, da na krožnik kanemo kapljico omake, če ne steče, je gotova.

5Še vročo prelijemo v manjše sterilizirane kozarčke, dobro zapremo in počasi, pokrito ohlajamo.

Nasvet

Vodo lahko zamenjamo s pomarančnim sokom in dodamo še naribano pomarančno lupinico. Uporabimo neškropljeno pomarančo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite