Jagodna solata

Znam svetuje

Kaj, jagodna solata? Da! Poiščite najboljše jagode, svežo poprovo meto in se podajte na kulinarično pustolovščino. Zadovoljstvo ob pripravi in uživanju te jedi je zagotovljeno!

Jagoda vsebuje veliko vode (kar 90 odstotkov), poleg tega je bogata z vitaminom C.

Med zorenjem se plodovi obogatijo z rdečimi barvili antociani in karotini, ki so pomemben vir v prehrani ljudi. Čreslovine zavirajo vnetja in uničujejo bakterije, vežejo težke kovine, pomagajo pa tudi pri odpravljanju prebavnih težav. Kalij v jagodah pomaga blažiti krvni pritisk in uravnava količino vode v tkivih.

Uživanje jagod vpliva na dobro počutje in razpoloženje, pospešuje razstrupljanje in čiščenje organizma, krepi imunski sistem in zagotavlja lepo polt. Sočni rdeči sadeži so bogati z vitamini C in E pa tudi A in B, z minerali, med njimi so kalcij, jod, mangan in železo, z organskima sadnima kislinama, jabolčno in citronsko kislino, ki spodbujata razgradnjo maščobnih zalog v organizmu, s kalcijem in fluorom, z magnezijem in s salicilno kislino, ki razgrajuje produkte sečne kisline v organizmu in skrbi za njihovo izločanje, obenem pa blaži bolečino in vnetje. Ker vsebujejo jagode relativno malo klasičnega sladkorja in več sadnih sladkorjev, jih lahko v zmerni količini uživajo tudi diabetiki.

Poleg že omenjenih ugodnih učinkov veljajo jagode tudi kot naravni tonik za jetra in žolčnik ter za ledvica in mehur, spodbujajo presnovo, pomagajo pri debelosti, utrujenosti in lenobnosti organizma, slabokrvnosti, driski in zaprtju, težavah z mehurjem, pri prenizkem krvnemu tlaku, mišičnih krčih, težavah z vidom, omedlevici, anksioznosti, živčni napetosti, razdražljivosti in nervozi. Prav tako je to sadje sila učinkovito in priljubljeno tudi v kozmetiki.

Sestavine za jagodno solato

  • 500 g jagod
  • 1 limona (sok in lupinica)
  • 2 žlici medu
  • 10-12 listov sveže poprove mete
  • 1 žlica sesekljane sveže bazilike ali cele liste (po želji)
  • 1 žlica sesekljane sveže navadne mete ali cele liste (po želji)

Postopek

1Jagode operite, odstranite peclje in jih narežite na četrtine ali polovičke, odvisno od velikosti.

2V večji posodi zmešajte limonin sok in lupinico ter med. Dodajte sesekljano poprovo meto, svežo meto in baziliko (če želite) ter dobro premešajte.

3Dodajte narezane jagode v posodo s prelivom. Nežno premešajte, da se jagode enakomerno prekrijejo s prelivom.

4Pokrijte posodo s plastično folijo in postavite v hladilnik za vsaj 30 minut, da se okusi prepletejo in jagode rahlo marinirajo.

5Solato postrezite ohlajeno. Lahko jo okrasite s svežimi listi mete ali pa po želji dodate sladoled ali stepeno smetano kot dodatek.

Ta osvežujoča jagodna solata je odlična kot samostojna jed ali kot priloga k drugim jedem. Uživajte v njenem okusu!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite