Vanilija

Morda vas zanima

- Oglas -

Fižolovim strokom podobni plodovi te tropske ovijalke iz družine orhidej so cenjena začimba iz Novega sveta. Ko so Španci zavojevali Mehiko, so si Azteki z vanilijo že dolgo dišavili vročo čokolado, danes pa je ta navada razširjena po vsem svetu.

Azteki so tudi že razvili metodo pridobivanje belega kristalnega vanilina z izmeničnim namakanjem in sušenjem strokov, ki sicer ne bi imeli tako izrazite arome. Najbolj cenjeni so prožni in žilavi, temno rjavi stroki, pokriti z drobnimi aromatičnimi kristalčki. Ker ima vanilija visoko ceno, se na trgu pojavljajo številni, večinoma kemični nadomestki in ponaredki.

Sintetično vanilijo lahko prepoznamo po ostri aromi in neprijetnem priokusu. Najboljša vanilija prihaja iz mehiške zvezne države Veracruz, kjer je ozračje nad plantažami vanilijevcev med cvetenjem nasičeno z njihovim značilnim vonjem. Vanilijo gojijo tudi na Madagaskarju, v Srednji Ameriki, na Portoriku, Réunionu in na drugih področjih s primerno klimo.

Izboljšuje okus

granoli, čokoladi, kavi, pudingom, jajčnim kremam, sladoledu in sadnim desertom.

Shranjevanje

Cele stroke lahko hranimo v steklenih kozarcih, ki jih je mogoče dobro zapreti, v hladnem in temnem prostoru. Esenco in izvlečke je najbolje hraniti na hladnem in v temi ali v hladilniku.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -